Ayrıca Eğirdir ilçesi Davraz Kayak Merkezi’ne 23 kilometre uzaklıkta. Bu yüzden göl ve dağ turizmini bir arada yapmak isteyenler için de iyi bir alternatif.
EĞİRDİR GÖLÜ
Eğirdir ilçesi başta olmak üzere, göl çevresindeki ilçe, kasaba ve belde nüfuslarının toplamıyaklaşık 80 bini buluyor. Isparta ve Eğirdir için içme suyu temin edilen Eğirdir Gölü çevresine ayrıca balıkçılık, tarım, turizm gibi kullanım olanakları sunuyor.
Göl, balık avcılığı, su sporları ve rekreasyon imkanları ile öne çıkmaktadır. Bir çöküntü gölü olan Eğirdir’e, özellikle çevresinde bulunan çeşitli yükseklikteki dağlar da ilginç bir görünüm kazandırıyor.
Su ürünleri yönünden zengin bir yapıya sahip olan gölde, balıkçılık da çevre yerleşimler için halen önemli bir geçim kaynağı. 25 yerleşim yerinden yaklaşık 300 balıkçı gölde balıkçılık yapıyor. Göl aynı zamanda doğal ve tarihi zenginliğiyle yerli ve yabancı turistler için önemli bir uğrak noktası.
YEŞİLADA
Adanın doğa güzelliklerinin yanında tarihi zenginlikleri de bulunuyor. Aya Stefanos Kilisesi bunlardan biri.Taş temelli ahşap evleri, dar sokakları ve küçük balıkçı barınağı ile otantik özelliğini korumaktadır.Bu tarihi mahallede Müslahattin Dede ve Eflatun Dede Türbeleri de ziyaretçi çekmektedir
CANADA
Canada , çadır ve karavan turizmine güzel bir mekan teşkil eder. Ayrıca güzel bir piknik alanı olarak çevre halkının ilgi gösterdiği bir yerdir
ÇAMYOL MESİRELİĞİ
KOVADO GÖLÜ MİLLİ PARKI
Eğirdir’in güneyinde 25 km. uzaklıkta bulunan Gölün uzunluğu: 9 km. genişliği ise 2-3 km. kadardır. Gölün rakımı 900 metre ve derinliği ise 6-7 metredir. Milli park yüzlerce çeşitli ağaç ve bitki örtüsü ile kaplı koylarda kuş seslerini ve manzaraya doyum olmayan sakin ve asude bir dinlenme yeridir. Bereketli toprakları sulayan hiç durmadan akan yer altı suları vardır. Kovada’dan yukarısında sarp dağlarda vahşi hayat vardır. Biraz Alplerin manzarası hakimdir. Karla kaplı zirveye bakarken İsviçre’ye gitmiş olacaksınız. Altın renkli dağ etekleri ile sonbaharda Anadolu, yabanördeği, dağkeçisi, yabandomuzu, tavşan, istakoz kadar bir çok kara ve su hayvanı mevcuttur. Ayrıca çok değişik türde kelebek olup kelebek kolleksiyoncuları için ideal bir yerdir.
KASNAK MEŞESİ
İlçemiz Yukarı gökdere köyü sınırları içerisinde bulunan Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı 37° 41´ 35´´ Kuzey, 30° 49´ 56´´ Doğu koordinatları arasında bulunmakta olup 1300 Ha = 13 Km² alana sahiptir. Ülkemize has bir tür olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Kasnak Meşesinin korunması, genetik özelliğinin devamı ve bilimsel araştırma yapmak gayesiyle gelecek nesillere sunulması için Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir .Saha, Orman Genel Müdürlüğü mülkiyeti olup, Devlet ormanıdır. Saha içerisinde, yerleşim birimi veya ikamet eden bulunmamaktadır.
Isparta İline 57 Km., Eğirdir İlçesine 25 Km. mesafededir. Yukarıgökdere Köyüne kadar asfalt, diğer kısım stabilize yolla yapılmaktadır. Sahada altyapı yoktur. Saha II. Zamana ait kalker ana kayadan oluşmuş, kırmızı Akdeniz toprağı tipinde olup, killi balçık ve balçıklı kil tekst üründedir.
Flora olarak Kocayemiş, Muşmula, Kürt ağacı, Yabani Gül, Tespih ağacı, Karamuk, Yabani nane, Kartal eğreltisi, Sığır kuyruğu, Papatya, Laden, Yemişen, Böğürtlen, Defne, Karaçalı, Keki, Geven, Sütleğen, Deve Dikeni, Kuzukulağı, Ayvadana, Bozçalba, Ada çayı, Yır otu, Acı yavşan, Yılan bıçağı, Ayı gülü, Oğlan otu.
Fauna olarak ise Ağaç sincabı, Porsuk, Yaban domuzu, Tilki, Sansar, Tavşanıdır.
EĞİRDİR KALESİ
Eğirdir ilçesinde göle doğru uzanan yarımada üzerinde iç ve dış kale vardır. Dış kalenin yalnız temelleri günümüze ulaşmıştır. İç kale ise bugün hala ayaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda, yarımada boyunca uzanan sur duvarları üzerinde, konutlar bulunuyor. Kalenin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak: MÖ.4.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Roma ve Bizans dönemlerinde çeşitli tamirler görmüştür.
En
son Hamitoğulları devrinde tamir görmüş ve Timur'un Eğirdir'i istilası sırasında
tahrip edilmiştir. Surlar:
tuğla ve ta olarak inşa edilmiş. Osmanlı dönemlerinde tamir görmüş. Kalenin
kitabesinde, 1307 yılında yapılan onarımdan söz ediliyor.Bugünkü
kalıntılar, Bizans döneminden kalmadır
EĞİRDİR KERVANSARAYI
lçede, Yenimahallede bulunmaktadır. Anadolu
Selçuklu kervansaraylarının en büyüklerindendir. Konya-Antalya kervan yolundu bulunan han, doğu-batı doğrultusundadır. Avlu ve
kapalı mekan olmak üzere, iki kısımdan oluşuyor. Her iki bölüm de, örtü tamamen
yıkılmış ve günümüzde hiçbir iz kalmamıştır. Avlunun doğu duvarı tamamen yok
olmuştur. Avluda, birkaç yolcu odasının temel izleri kalmıştır. Kervansarayın
1237 yılında yapıldığı düşünülüyor. Ancak, 1301 yılında malzemeleri sökülerek,
Dündar Bey Medresesinin yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Kervansarayda
yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserler Isparta Müzesinde
sergilenmektedir.
HIZIRBEY CAMİSİ
Eğirdirde bulunan camilerin en büyüğüdür. Ulucami
olarak da bilinir. Yapılış tarihi hakkında, herhangi bir bilgi yok. Ancak, 1328 yılında yapıldığı
tahmin ediliyor. Duvarları kargir ve üstü toprak damlı olarak yapılmış. 3000
kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin damının bir kısmı açık bırakılmış.
Çünkü, kışın biriken karların atılması planlanmış. Caminin içinde, bir de kar
kuyusu yapılmış.
Cami; 1814 yılında, Eğirdir’de çıkan bir yangın sonucu yanmış. Halktan toplanan paralar ile, eski tarzına uygun olarak yeniden yapılmış ve 1980 yılında ibadete açılmıştır. 1883 yılında ise, çatısı kiremitle örtülmüş. Caminin minaresi: kale suru üzerinde, kale kapısı üzerinde inşa edilmiş. Bu hali ile, orijinal bir görüntü ortaya koyuyor. 2009 yılında tekrar restore edilerek Orijinal haline getirilmiştir.
Cami; 1814 yılında, Eğirdir’de çıkan bir yangın sonucu yanmış. Halktan toplanan paralar ile, eski tarzına uygun olarak yeniden yapılmış ve 1980 yılında ibadete açılmıştır. 1883 yılında ise, çatısı kiremitle örtülmüş. Caminin minaresi: kale suru üzerinde, kale kapısı üzerinde inşa edilmiş. Bu hali ile, orijinal bir görüntü ortaya koyuyor. 2009 yılında tekrar restore edilerek Orijinal haline getirilmiştir.
DÜNDARBEY MEDRESESİ
Eğirdir ilçesinin en merkezi yerindedir. 1237 yılında, Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında han olarak yapılmıştır. Daha sonra, 1301 yılında, Hamidoğlu Dündar Bey tarafından medreseye çevrilmiştir. Yapı, 2 katlı olup, 30 hücresi bulunmaktadır.
Medresenin girişinde büyük bir taç kapısı bulunmakta olup kapı Selçuklu tarzındadır. Geometrik desenlerle süslenmiş büyük kapıdan içeri girilince kısa bir giriş holünden sonra, ikinci kapıdan avluya girilir. Avlu kareye yakın dikdörtgen şeklindedir. Medrese iki katlıdır. Üst kısmı yıkılmış fakat daha sonra tekrar yapılmıştır. Şu an kullanılmayan İkinci kata çıkmak için 12 basamaklı bir merdiven vardır. Medresenin 11 odası, mermer sütunlu revak altına tesadüf eder. Odaların altısı avlunun sağında, beşi solundadır. Büyük kapının karşısındaki kemerli divanhane veya dershanenin altında odalar vardır. Halen bu medrese işyerlerine dönüştürülmüş. Kemerli kısmın üstünde Hamidoğlu Dündarbey’in tamir kitabesi vardır.
AYA STEFANOS KİLİSESİ
İlçede, Yeşilada içinde bulunuyor. 19.yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. Yan duvarlar, moloz taş ile örülmüş. Çatı, beşikçatı olup, iç yüzü harç sıvalı. Eğirdir Belediyesince 1993 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Eskiden Rum asıllı Hıristiyan Hacı adaylarının Kudüs'e gitmeden önce yolları üzerinde bulunan Ayastefanos Kilisesini ziyaret ettikleri ve burada ayinler düzenledikleri belirtilmektedir
MALOS
Sarıidris kasabasında, bir tepe üzerindedir. Kent: Helenistik ve Roma dönemi surlarla çevrilidir. Tepenin doğu yamacında: kayaya oyulmuş bir toplantı alanı var. Ancak, şehrin diğer resmi yapıları bulunamamıştır. Ancak, sur kulelerinden bir tanesi, hala sağlam ve ayaktadır.
Şehrin tapınaklarından biri: 1 km. kuzeybatıdaki Kaşerenler Tepesindedir. Bu tapınağın: doğu duvarı ve kapısı, halen ayaktadır. Yan duvarlarının bir kısmı ayaktadır.
Tapınağın arkasında bir mağara var. Yani: aynı bölgedeki Aksu Zindan Mağarası önündeki, Eurymedon Kutsal Alanı gibi, bu tapınakta, bir mağara önüne yapılmıştır.
Eğirdir Gölü ve çevresindeki gezilecek yerler, gerçekten birbirinden güzel yerlerdir. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
YanıtlaSilTurizm xeberleri
YanıtlaSilGezmeli Yerler, Gezilecek Yerler, Turizm xeberleri, Turizm bloqu, turizm agentliyi, turizm şirkətləri, turlar, tur, turizm az, turizm şirketleri Gezmeli.az
Visit here:- https://gezmeli.az/