31 Mart 2013 Pazar

HATAY(ANTAKYA)


ANTAKYA MOZAİK MÜZESİ
Mozaik koleksiyonu zenginliği Yönünden dünyada ikinci, para koleksiyonu yönünden ise üçüncü sırada yer alır.Harbiye, Antakya, Aççana, Çevlik ve İskenderun' da yapılan kazılarda bulunan çeşitli süs eşyaları, heykeller, mezarlar da sergilenen eserler arasındadır.

TİTUS TÜNELİ(ÇEVLİK)
Samandağ'ın 5 km. kuzeyinde denize hakim yamaçlarda M.Ö. 300 yıllarında Seleuykos Nikator tarafından kurulan ve kurucusunun adı ile anılan şehirdir.Şehrin, dağın hemen bitiminde, dağdan gelen derelerin ağzında bir iç limanı vardı.Sellerin bu limanı doldurma tehlikesi ortaya çıkınca imparator Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırıldı.Tünel Titus zamanında tamamlandı ve derenin önü bir duvarla kapatılarak sel suları yüksekliği 7 mt. genişliği 6 mt. olan bu tünel vasıtası ile uzaklara akıtıldı.Böylece limanın dolması engellenmiş oldu.130 mt. si tünel, kalanı açık kanal halinde olan tünelin uzunluğu girişten Çevlik'e kadar 1380mt. dir.

SAINT PİERRE KİLİSESİ
Önemli bir inanç turizmi merkezi olan Hatay'da, dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunmaktadır. Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biridir. Hristiyanlığın Roma Devleti tarafından resmi din olarak kabul edilmesinden sonra yapılan eklemelerle kilise formunu kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder