1 Nisan 2013 Pazartesi

FETHİYE (MUĞLA)

 

Fethiye, Muğla ilinin 12 ilçesinden birisidir.Kentin eski adı Meğri'dir. Özellikle turizm açısından gelişmiştir. Antik Telmessos kentini de içinde saklayan Fethiye ilçesi, Fethiye Körfezi'nin doğusunda, Fethiye ovası'nın güneybatısında yer alır.



 

SAKLIKENT

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, körfezin doğusundaki Saklıkent Kanyonu, Eşen Çayı vadisinin kuzey-güney yönünde Akdeniz'e kadar uzanan bir çöküntü alanıdır. Kanyonun doğusunda Eşen Çayı ile aynı yönde uzanan 3024 m yüksekliğinde Akdağ bulunmaktadır. Bu dağın batı etekleri kırık hatlarla (fay) kesilmiştir. Bu büyük kırıklar 2000 m. üzerinde kalınlığı olan Akdağ kireç taşlarını parçalayarak Saklıkent Kanyonunu meydana getirmiştir. Bu kütleler Kayadibi Köyü yakınlarında yaklaşık400-500 m yükseklikte ve kilometrelerce uzunlukta dik bir duvar görünümünde uzanmaktadır. Kanyonun içerisinde Eşen Çayının kollarından Karaçay akmaktadır.



ÖLÜDENİZ

Ölüdeniz, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir. Ölüdeniz adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir. Ancak durgun gibi gözüken  Ölüdeniz gözle görünmeyen üç nedenle kendini her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açık denize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açık denizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

 

 

KELEBEKLER VADİSİ


Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunur. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya  köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.

PİNARA ANTİK KENTİ

Fethiye yakınlarındaki Likya antik kentidir. Likya dilinde Pinale veya Pinara "yuvarlak" anlamına gelmektedir.Truva Savaşı'nda Truvalıların müttefikleri arasında yer aldığı İlyada'da belirtilen Pandarus anısına Pinara'da bir kült geleneği yerleşmişti. Bu da Pandarus'un Pinara'nın yerlisi olduğu sonucuna varılmasına neden oluştur. Ayrıca, mitolojiye göre Xanthos'un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grup kentten ayrılarak Kragos Dağı'nın (Babadağ) eteklerinde yuvarlak bir tepe üzerinde Pinara kentini kurmuşlardır.Kentten günümüze ancak kaya mezarları ve lahit mezarları ile sur duvarları, hamam, tiyatro, agora, odeon gibi yapıların kalıntıları ulaşmıştır.

 


 

6 yorum:

  1. fethiye yaz aylarında Türkiye'deki odak noktalarından biri. müthiş bir görüntüsü var kışın bile insanın o denize giresi geliyor :)

    YanıtlaSil
  2. Evet Fundi yaz tatili için mükemmel bir yer Fethiye. Güneş, kumsal ve denizi sevenlerin yeridir Fethiye. Hem yaz hem kış için güzel bir tatil yeri :)

    YanıtlaSil
  3. gerçekten görülmeye değer bu yerlerin hepsine gitmek istiyor insan :)

    YanıtlaSil
  4. Evet Gökçe imkan olsa Türkiye'nin her yerini gezsek! Ülkemizde çok güzel yerler var:)

    YanıtlaSil
  5. :)evet zuhal bence de gezmeliyiz

    YanıtlaSil
  6. Fethiye cennet kadar güzel bir yer. Memleketim ama 2 yıldır gidemiyorum gitmiş kadar oldum.

    YanıtlaSil