22 Nisan 2013 Pazartesi

SAMSUN


Samsun, Orta Karadeniz Bölümü'nde Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının arasında kalan verimli bölgede yer almaktadır.Kuzeyinde Karadeniz,doğusunda Çarşamba,batısında Ondokuzmayıs ve Bafra,güneyinde ise Kavak ilçeleri ile çevrilidir.

BANDIRMA VAPURU
Gemi 1878 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir.Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Genel Müfettişi vazifisiyle ve mahiyeti ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a Bandırma Vapuru ile gitmiştir.Vapurun yeniden inşasına 1960 yılında ele geçen geminin orjinal projesi ışık tutmuştur.Yapımına 2000 yılında Samsun Doğupark alanında aslına uygun olarak başlanmıştır.18 Mayıs 2003 tarihinde hizmete açılmıştır.

Bandirma.jpg

GAZİ MÜZESİ
Gazi Müzesi, 'Mantika Palas' olarak adlandırılan ve 1902 yılında Jean Ionnis Mantika tarafından kurulan bir oteldi.Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geleceği haberi alınınca kapalı olan otel açıldı ve içerisi eşyalarla donatıldı.Atatürk Samsun'u bu ilk ziyaretinde bir hafta boyunca Mantika Palas'ta kaldı.Otel, 1926'da Samsun halkı tarafından Atatürk'e hediye edildi.Müze restorasyonun ardından 8 kasım 1998'de ziyarete açıldı.




SAMSUN ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir.Müze binası çalışmalarına 1976 yılında başlanmış, 1981 yılında şimdiki modern binasında eserler ziyarete açılmıştır.Müze arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği iki bölüme ayrılır.Arkeolojik bölümde Kalkolitik dönemden Roma dönemine uzanan eserler sergilenirken, Etnoğrafik bölümde etnoğrafik nitelik taşıyan bindallılar, peşkirler, para ve saat keseleri, halı ve kilimler sergilenmektedir.





AMİSOS TEPESİ
Amisos tepesi Batıpark'ın karşısında bulunan tarihi özellikleri ve günümüzün modern görüntüsünü ortak noktada yansıtabilen bir tepedir.Amisos tapesinde cafe ve restaurant mevcuttur.Amisos Tepesine Batıpark'tan teleferik ile şehri tepeden kuşbakışı izleyerek kısa ve zevkli bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.
Amisos Tepesi bir define avcısı tarafından bulunmuş ve sonra buraya devlet el koymuştur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder