28 Nisan 2013 Pazar

BİLECİK

METRİSTEPE ZAFER ANITI
Kurtuluş Savaşı’nın en çetin mücadelelerinin yapıldığı, önemli dönüm noktalarından olan İnönü Savaşları’nın kazanıldığı yer olan Bozüyük Metristepe'de şehitlerimizin anılarını yaşatmak amacıyla yapılan Metristepe Anıtı betonarme olarak 24 m. yüksekliğinde yapılmıştır. Anıtın üzerin-deki rölyeflerde, savaşa katılan birlikler ve komutanlarıyla ilgili bilgiler bulunur. Yakın tarihte yapı-lan restorasyon çalışmalarında anıtın dört bir tarafına ve anıttan ayrı olarak İnönü Savaşları ve tarihi telgrafları içeren dört adet rölyef ile anıtın ön tarafına iki ayrı kaide üzerinde heykeller yapılmış, çevresinde siperler kazılmıştır. Metristepe'de, her yıl l Nisan'da anma törenleri düzenlenmektedir.



TÜRK BÜYÜKLERİ PLATFORMU
Tarihte devlet kuran Türk Büyüklerinin büstlerinin yer aldığı platform Söğüt ilçesindedir.



BELEKOMA KALESİ
Belekoma Doğu Roma dönemindeki Bilecik'in adı ve burada bulunan kalenin ismidir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında inşa edilmiştir. Osman Gazi tarafından fethedilene kadar Belekoma daha sonra Bilecik adında teleffuz edilmeye başlanmıştır.



KÖGOOGLE PAGE RANKİNGÜLÜ MEHMET PAŞA KERVANSARAYI
Bilecik-Adapazarı karayolu üzerinde Vezirhan Beldesindedir. 17.yüzyıl başlarında Sadrazam KöGoogle Page Rankingülü Mehmet Paşa yaptırmıştır. 1915'te sağlam olduğu bilinen çatı bu tarihten sonra çökmüştür. Günümüzde dört duvar durmaktadır.



ATATÜRK KÖŞKÜ
Atatürk Orman Köşkü; Muratdere Köyü'nden 10 kilometre ileride yer alan Gülalan mevkiinde bulunmaktadır. Köşkü yaptıran kişi Albay İbrahim Çolak'tır.Mustafa Kemal Atatürk 10 Haziran 1930 tarihinde beldeye yaptığı seyahatte bu köşkte konuk olmuştur. Çolak İbrahim Bey Köşkü Şehir merkezinde yer almaktadır ve Bulgar mimarisi stili ile inşa edilmiştir.



KAYMAKAM ÇEŞMESİ
Söğüt İlçemizde,1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmış, Osmanlı Mimarlık Sanatının son örneklerindendir.



KÖMÜRSU YAYLASI
Bozüyük ilçe merkezine 28 km. uzaklıkta köknar, karaçam, kayın, ardıç, titrek kavak ağaçlarıyla yaz mevsiminde yemyeşil çimen ve çeşitli çiçeklerle kaplanır. Kış turizmi açısından önemli yaylalardandır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder