28 Nisan 2013 Pazar

MALATYA

MALATYA KAYISISI




Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.

MALATYA YEŞİLYURT



Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Malatya İli'ne bağlı bir ilçe olan Yeşilyurt (eski adıyla çırmıktı), doğuda Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan ilçesi, kuzeyde ise Malatya ile çevrilidir. Malatya'nın güney kesiminde yer alan ilçe toprakları dağlık alanlardan oluşmaktadır.

BEŞKONAKLAR



Beşkonaklar, Malatya Şehir Merkezi'nde bulunan, Sinema caddesindedir

NEMRUT DAĞI



Türkiye'nin en çok turist çeken bölgelerinden biridir Nemrut Dağı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı, heykelleriyle birlikte benzersiz bir manzara sunuyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçesi ile Malatya'nın Pötürge ilçesine bağlı olan Büyüköz Köyü arasında bulunan dağa Malatya'dan daha kolay ulaşılmaktadır. Malatya Nemrut Dağı yol harikasına bakıldığında; Nemrut Dağı Milli Parkı ile Malatya Büyüköz Köyü arası yaklaşık olarak 37 km mesafe vardır. Tepehan ise yine aynı noktaya 49 km uzaklıktadır.

Nemrut Dağı'na giden yol, zamanla asfaltlandığı için aracınızla dağın yükseklerine kadar kolaylıkla çıkabilirsiniz. Aracınızla yapacağınız yolculukta Pötürge yolundan Tepehan'a ulaştıktan sonra karşınıza görkemli heykelleriyle Nemrut Dağı çıkacak. Sizlere ufak bir önerimiz var. Tepehan'a ayrılan yola girmeden önce benzin istasyonuna uğramalısınız; çünkü yol ayrımından sonra benzin istasyonu bulunmuyor

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ



Türkiye’nin en büyük höyüklerinden biri olan Arslantepe Höyüğü, Malatya-Orduzu’da bulunmaktadır. Höyük, Karakaya Baraj Gölü’nün batısında kalmaktadır.

Bölgede ilk arkeolojik kazılar 1932 yılında Fransız arkeologlar tarafından başlatılmıştır. 1961 yılında ise İtalyan ve Roma La Sapianz Üniversiyesi arkeologları kazı çalışmalarına devam etmiştir. Bu kazı çalışması Arslantepe Höyüğü’nün tarihini daha erken dönemlere taşımıştır. Gün yüzüne çıkarılan iki aslan ve bir kral heykeli Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu heykellerin yanı sıra; kerpiç saray, mühür baskıları, kaliteli metal eserler, M.Ö. 3600-3500 yıllarına ait bir tapınak ortaya çıkarılmıştır.

Malatya’ya bir seyahat planı düşünüyorsanız, seyahatiniz sırasında Arslantepe Höyüğü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bölge, günümüzde açık hava müzesi özelliği taşımaktadır ve sizleri tarihi bir yolculuğa çıkartmaya hazırdır. Malatya’daki günlerinize Battalgazi Ulu Camii’ni ve Günpınar Şelalesi’ni dahil edebilirsiniz.

BATTALGAZİ ULU CAMİİ



Orduzu Pınarbaşı, Malatyanın merkezinde adı en çok bilinen mesire alanıdır.

SÜRGÜ TAKAZ



Doğanşehir İlçesi' nin, Sürgü Kasabası'nda kaynak sularının çıktığı Sürgü Vadisinde yer alır.

SOMUNCU BABA



Somuncu Baba türbesi, Malatya iline bağlı olan Darende ilçesinde yer almaktadır.

GÜNPINAR ŞELALESİ



Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, hem yüksekten düşen sularının görkemiyle hem de çevresini saran ağaçlarıyla doğanın en benzersiz yüzleri arasındadır

MALATYA MÜZESİ



Köklü bir tarihe sahip olan Malatya’da yapılan arkeolojik kazılar sonrasında birçok tarihi eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Özellikle Arslantepe Höyüğü ve Gelinciktepe’den çıkarılan eserler, ilk olarak Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gönderilmiştir.

Şehirde yapılan kazıların devam etmesinden dolayı 1931-1937 yıllarında çıkarılan eserler için bir müze yapımı düşünülmüştür. İlk olarak 1971 yılında İnönü Parkı’nda bulunan bina müzeye dönüştürülmüştür. Müze, 1979 yılında ise Kernek Meydanı’ndaki yeni binasında hizmete açılmıştır. 15.000’den fazla eserin sergilendiği Malatya Müzesi'nde Neolitik, Kalkolitik, Tun, Hitit, Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunmaktadır. Kılıç ve mızrak uçları, insan mezarları, mühür baskılar ve kral mezarları müzenin önemli eserleri arasındadır. Malatya’nın köklü tarihine ışık tutan zengin bir koleksiyona şahit olmak için müzeyi ziyaret etmenizi öneririz.

SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI



Tipik bir Osmanlı kervansarayı özelliği taşıyan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, IV. Murat zamanında Bosnalı Silahtar Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Adını, yaptırdığı kişiden alan kervansaray, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır ve Alacakapı Mahallesi’nde yer alır.

Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında kervansaraydan bahsetmiştir. “Kervansarayların en mükellefi Sultan Murad Han makbulü Silahtar Mustafa Paşa Hanı olup 170 hücreli ve Timur kapulu, kubbelerle arasta olmuş bir han-ı bi-menenddir. Kapusu üzerinde Tarih’in ahar mısrai ” Oldu bu han-ı cedid aramgah-ı bi-bedeldir.” cümleleriyle kervansarayın mimari görkemini anlatmıştır. Uzmanların yaptığı araştırmalarda, kervansarayın dış mekanları dükkan olarak kullanıldığı bilgisi ortaya çıkmıştır. 12 odası misafirlere ayrılmış ve tasarlanmıştır. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda bir havuz, 2 hancı odası bulunmaktadır.

Daha çok ticaret için kullanılan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, günümüzde de mimarisi ve sağlamlığıyla turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Malatya gezinizde kervansarayı gezdikten sonra; Beşkonaklar Etnografya Müzesi’ni, Levent Vadisi’ni, Arslantepe Höyüğü’nü, Karakaya Baraj Gölü’nü ve Günpınar Şelalesi’ni gezi duraklarınıza dahil edebilirsiniz

LEVENT VADİSİ



Malatya’nın doğal güzelliklerini oluşturan bir parçadır Levent Vadisi. Levent Vadisi’ndeki mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve derin uçumlarını keşfettikçe hem çok şaşıracaksınız hem de keyifli anlar yaşayacaksınız.

Akçadağ ilçesinde bulunan vadide, yüzey araştırmaları yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda bölgede bulunan kabartmaların Geç Hitit Çağı dönemlerine ait olduğu bilgisi ortaya çıkarılmıştır. Levent Vadisi’nde trekking yapabilir ve motor sporlarına dahil olabilirsiniz.

Türkiye’nin çok bilinmeyen bu noktasını ziyaret ederek ilk keşfedenlerden biri siz olabilirsiniz. Geziniz boyunca elinizden fotoğraf makinenizi düşüremeyeceksiniz. Çünkü her nokta sizlere ayrı bir fotoğraf karesi sunacak. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Levent Vadisi, sonbaharda pastel renklere bürünürken, kış aylarında tepeleri süsleyen beyaz karlarla çıkacak karşınıza. Malatya seyahatinizde Karakaya Baraj Gölü’nü, Beşkonaklar Etnografya Müzesi'ni, Battalgazi Ulu Camii’ni ve Günpınar Şelalesi’ni gezeceğiniz yerlere dahil edebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder