21 Nisan 2013 Pazar

KONYA

 

Nasrettin Hoca Türbesi

Türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Zaman zaman onarımlardan geçtiği için orijinal yapısından uzaklaşmış bir tarihi yapıdır. Geçirdiği onarımlar sayesinde günümüze sağlam bir şekilde gelebilen Nasrettin Hoca Türbesi, muazzam bir görüntüye sahiptir. Türbenin üzerinde külahlı bir çatı vardır. Çatı 12 köşelidir.

Akşehir Gölü

Bölgedeki Afyonkarahisar  ve Konya illeri sınırlarını kapsayan Akşehir Gölü, Emir Dağı ve Sultan Dağları'nın arasındaki çöküntüde bulunur. Gölün dışarıya akıntısı bulunmadığı için kapalı havza özelliği taşımaktadır. Akşehir Gölü'nün suyu buna rağmen çok tuzlu değildir; çünkü kıyılardan göle tatlı kaynakları karışmaktadır.

Akşehir Gölü
 

Aziziye Camii

Şehrin en çok ziyaret gören noktası, ünü sınırları aşmış olan Mevlana Türbesi'dir.Muazzam bir mimariye sahip olan yapı, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Konya’nın çarşısında bulunan Aziziye Camii, 1671-1676 yılları arasında inşa edilmiştir. 1867-1868 yılları arasında ise büyük bir yangında harap olmuştur. O dönemlerde Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından yeniden yapılmaya başlanmıştır.


İnce Minareli Medrese


Selçuklu mimarisin örneklerinden olan medrese Selçuklu ilçesinde bulunmakla birlikte, ll. İzzettin Keykavus döneminde yaptırılmıştır. Selçuklu mimarisinde pek kullanılmayan taç kapı bu medresede kullanılmıştır ve medrese tek eyvanlıdır. Harika bir taş işçiliğine sahip olmakla birlikte; 19. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Zaman geçtikçe onarım gören medrese 1956 yılında Taş Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmete girmiştir.

Mevlana Türbesi

Konya Mevlana Türbesi, Selçuklu döneminde yapılıp, belli dönemlerde yeni yapılarla zenginleştirilmiştir. Özellikle Osmanlı döneminde yapılan mescit, semahane ve şadırvan türbenin günümüzde de ayrılmaz birer parçaları olmuştur. Konya Mevlana Türbesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölümünden sonra yapılmış olup; Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müze konumundadır.





Mevlana  Müzesi

(Yeşil Kubbe) denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.







Yerköprü Şelalesi


Konya ilinin Hadım ilçesinde bulunan Yerköprü Şelalesi, 20 metre yükseklikten dökülerek büyük bir görsel şov yapmaktadır.Suyu dökerken çıkan seslerini duyarken gözlerinizi kapatıp sadece o ana odaklanın. Mükemmel bir manzaranın eşsiz sesinde ruhunuzu yenileyebileceğiniz Yerköprü Şelalesi, çevresindeki yeşilliklerle de doğanın kollarına bırakacak sizi.



Yerköprü Mağarası

Türkiye'nin en güzel doğa yapısına sahip olan Yerköprü Mağarası, Konya'nın Hadım ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.Göksu Nehri'nin aktığı bir vadide yer alan mağara, tamamı ile bir traverten tüfünün altına oluşmuştur. Uzunluğu 5000 metre olup, Göksu Nehri'nin bir bölümü mağaradan çıkmaktadır.
 

Beyşehir Gölü


Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük gölü olma özelliğine sahiptir ve gölün üzerinde irili ufaklı 33 tane ada vardır. Tabanı neojen göl tortularıyla dolu olup; içinde sazan, aynalı ve levrek gibi balık türlerini yaşatmaktadır. Ayrıca Beyşehir Gölü, halk arasında “uluarık” olarak adlandırılan Suğla Gölü’ne akmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder