23 Nisan 2013 Salı

BALIKESİR

CUNDA

 
Bu adanın, Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyasindeki Yund Adaları olduğu, Yund adının zamanla Cunda’ya dönüştüğü kabul edilmektedir araştırmacılar tarafından. Ayvalık’ta, yayılmacı düşmana karşı ilk asker kurşununu attırmış Komutan Ali Çetinkaya anısına, ‘Alibey Adası’ da denilmektedir günümüzde. Uzun yıllar bölgede yaşayan Rum vatandaşlar ise buraya ‘Moshonisi’ (Kokulu Ada) diyorlardı.
Dolap Boğazı denilen yerdeki köprü yörede Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü tanınıyor.1966 yılında yapılan köprü, 54 m uzunluğundadır. Adanın tepeleri zeytin ve çam ormanlarının güzelliğini ve sakinliğini yüzyıllardır korumuş olmanın tüm gururunu yaşatırcasına bakir ve sessizdir.
Kentsel yada mimari cümbüş, ada sokaklarına ayrı bir hava, ayrı bir gizem verir sanki. Dar ve kıvrımlı sokakların en önemli özelliği Arnavut kaldırımlı taş döşemeleridir.
sahildeki balık lokantaları denizden taze getirilmiş tüm balıkları sunarlar size Egeli bir konukseverlikle. Papalinanızı , çipuranızı , fangirinizi, mercanınızı, levreğinizi, barbununuzu ve daha yüzlerce çeşit denizin sunduğu nimetleri , zevkinize uygun bir içkiyle, guruba bakarak keyifle yiyebilirsiniz.

AYVALIK


Balıkesir’in ilçesi olan Ayvalık, temiz deniz suyu ve plajlarla, yeşil zeytinliklerle sarılmış güzel kıyılara sahip, tarihi ve arkeolojik değerleri barındıran bir tatil merkezidir.
 


TAKSİHİYARHİS KİLİSESİ


1873 te inşa edilmiştir. Şimdi artık akmayan Aşağı Çeşme sırasındadır. Rumların geleneksel olarak uyguladıkları, Bizans Mimarisi stilindedir. Cunda adasının metropol kilisesiydi. İç duvarlarındaki fresklerde Cebrail, Mikail, Bizans İmparatoru ve imparatoriçesi ve Yunus Peygamber resmedilmiştir

AYVALIK ADALARI TABİAT PARKI


 
Ayvalık Adalarına denizden ve karayolundan ulaşım mümkündür. Karayolu ile Balıkesir ili Ayvalık ilçesine gelindikten sonra bu ilçe ile Ayvalık Adalarının en büyüğü Alibey Adası arasında kara yolunu mümkün kılan bağlantı mevcuttur.
 

EDREMİT

 
Balıkesir’ in batısında Edremit Körfezi’nin kıyısındadır. İzmir-Çanakkale ve Balıkesir – Çanakkale Karayolları ilçenin ulaşımını sağlar. Şehrin içinde pek çok zeytinyağı ve sabun fabrikası vardır.Edremit’in dört bir yanı bağlar ve zeytinliklerle çevrilidir. Sebze ve meyveciliği gelişmiştir.
 

ERDEK

 
 
Balıkesir ilinin ilçesi olan Erdek, Açık Hava Müzesi, antik kentleri, temiz denizi ve kumsalı ile güzel bir turizm merkezidir.
 

KYZİKOS

 
 
Miletos’tan gelen göçmenler tarafından kurulduğu söylenen Kyzikos antik kenti ören yeri ilçe merkezinin 12 km. doğusunda, Bandırma yolu üzerindedir. Belkıs diye de bilinen Kyzikos antik kentinde 1902′de ilk kazılar yapılmaya başlanmış. Burada bulunan eserler Erdek Hükümet Konağı karşısındaki açık hava müzesinde sergilenmektedir. Bir kısmı da İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür. Hadrianus Tapınağı’nın temelleri ve sütun parçaları günümüze ulaşabilmiştir. Ören yerinde nekropol, Roma tiyatrosu ile surlardan bir bölümün kalıntıları görülebilmektedir. Kyzikos akropolü, Hamamlı köyü sınırları içinde bulunuyor. Hamamlı köyüne Bandırma-Erdek karayolunun orta noktasındaki Aşağı Yapıcı köyünden çıkılabilir.
 

KAZDAĞI MİLLİ PARKI

 
 
Zengin bitki örtüsüne sahip ve peyzaj güzellikleri ile etkileyici nitelikteki güzellik ve bol olan suların bulunabileceği vadiler,mitolojik denizlerin İda Dağı olması sebebiyle Kaz Dağının bütünü ve Sarıkız Efsanesinin geçtiği belirtilen Sarıkız Mevkii mutlak görülmesi gereken yerlerdir.
 

SARIKIZ ÖYKÜSÜ

 
 
Bir Türkmen söylencesi olan Sarıkız Efsanesi’nin halk arasında yayılmış birkaç anlatımı var.
Dağlarda kendisi koyun, kızı da kaz çobanlığı yapan bir garip adam yaşlanır ve kızını bir aileye emanet ederek hacca gider. Hac dönüşü kızı hakkında çekemeyenlerin dedikodularını duyar. Baba kızını canına kıymak için dağa götürür. Yolda köylüler hakaret edince kız “Suyunuz soğuk, kızınız kavruk” olsun diye ilenir. Tepeye çıkarlar. Baba abdest almak için su ister kızından, kızın verdiği su tuzludur. Dağın tepesinden uzanıp denizden doldurmuştur tası. Baba kızının erdiğini anlar, çok üzülür, pişman olur. O sırada dağın üstüne kocaman kara bulutlar çöker. Bulutlar kalktıktan sonra gelen çobanlar babayı ve kızı ölmüş bulurlar. Babanın öldüğü yere Baba Dağı, kızının öldüğü yere Sarıkız Tepesi derler ve türbe yaparlar. Türkmenler halen Sarıkız Tepesi’ne gidip kurban keserler, adak adarlar.

ALTINOLUK



Bölgenin en gözde tatil yöresi Edremit’e 25 km uzaklıktaki Altınoluk.
Altınoluk orta halli aileler için tercih edilen yazlık tatil yerlerinin başında geliyor. Büyük çarşısı, cafe-bar ve çay bahçeleri akşam yemek sonrası şenlenirken “piyasa vakti” gecenin geç saatlerine kadar devam ediyor.
Plajlar ise hem ücretsiz hem de güzel. Sezon sonu Eylül ayında uyuyan deniz, dipte gazete okuyacak kadar berraklaşıyor.
Yemyeşil çam ormanları ile kaplı mitolojinin görkemli dağı olan İda (Kazdağı) görkemini bugün bile hissettiriyor ziyaretçilerine. Bölge bol oksijenli havası ve güzel doğası ile programlı yürüyüşler için çok uygun. Şahindere ve Manastır Deresi’ne doğru yapılan yürüyüşte doğal maden suyu kaynakları ve mağaralar; Hasan Boğuldu’ya doğru olanda ise dağın dibinden kaynayan Pınarbaşı deresi ve 17 metreden düşen Sütüven Şelalesi ile çevresinde oluşan küçük sevimli gölcükler görülebiliyor.

Altınoluk’u oksijen çadırına dönüştüren etkenlerin başında Şahinderesi Kanyonu geliyor. Bölgede hava değişimi sağlayan kanyon, dağdan çektiği çam kokulu havayı ovaya dağıtırken, denizden aldığı iyot kokulu havayı dağa çıkartarak bir çeşit baca görevi görüyor. Karşılıklı hava sirkülasyonunu sağlayan 27 km. uzunluğundaki kanyonun yüksekliği 600 metre. Açık U şekilli aralığı 700 metre civarında. Çevresi şifalı bitki ve otlarla bezeli olan Şahinderesi Kanyonuna Orman İşletme Müdürlüğü’nden izin alınarak giriliyor. Rehbersiz gezilmesi sakıncalı olan Şahinderesi Kanyonu’ndan 25 km’lik bozuk toprak yo, daha çok jeep türü araçlarageçitveriyor.

Antandros, Anadolu’da İDA (Kazdağı)’nın güney eteğinde ve Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer alan antik bir şehir. Son yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen zengin mozaiklerle süslenmiş olan geniş evlerin varlığı, Antandros’un zenginliği ile ilgili ipuçları vermektedir. Adramytteion’dan Assos’a giden yol üzerinde bulunması Antandros’un askeri önemini artırır.

Akçay ile Altınoluk arasındaki Tahtakuşlar Etnografya Galerisi köyün hemen girişinde yer alan köy bir müzesi. UNESCO’dan özel ödül almış müze, Türkmen kültürünün iş aletlerinden giysilerine, çadırlarından ev gereçlerine kadar onlarca esere ev sahipliği yapıyor mütevâzi ve sessiz bir ortamda.

Küçük bir resim galerisi ve kütüphanesi de bulunan müze, haftanın her günü ve günün her saati açık
Altınoluk yakınlarındaki Hasanboğuldu gölü, hem söylencesi, hem de soğuk suyu ile dilden dile dolaşan bir tatil yeri.. Aşık olduğu kıza kavuşmak için sırtında kocaman bir çuval tuzu dağa çıkaran Hasan’ın öyküsü yerlilerin sıkça ve keyifle anlattıkları bir hikayedir.

GÖNEN KAPLICALARI



Gönen ilçesindeki kaplıcanın çok eski bir tarihi vardır. Kaplıca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında işletilmiştir. Yörede yapılan kazılarda çıkarılan termaller ile ilgili tarihi eserler Gönen Açık Hava Müzesinde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder