28 Nisan 2013 Pazar

KOCAELİ

KARTEPE  KAYAK  MERKEZİ

 Kocaeli'ye bağlı olan Kartepe, önemli bir kayak merkezi olup; İstanbul'a yakın olması sebebiyle de daha fazla ilgi odağı durumundadır. Aynı zamanda Uludağ'dan sonra en çok tercih edilen yerdir.Bir cennetin içinde, her mevsim eğlenceli vakitler geçireceğiniz Kartepe, kış aylarında da kayak merkezi olarak hizmet veriyor.Bölge kış turizmi açısından önemli bir yere sahiptir.

MAŞUKİYE AYGIR  DERESİ

 Maşukiye Aygır Deresi, Kartepe'nin zirvesinde başlar. İçerisinde irili ufaklı su kaynakları, dereler ve pınar vardır. Maşukiye, Kartepe zirvesinde başlayan ve Sapanca Gölü'ne değin 15 km'lik mesafede yaşanan bu kısa fakat emsalsiz güzellikteki Aşk hikayesi , Maşukiye'nin adına yakışır güzelliktedir. Zira , Maşukiye'nin ” Aşıklar diyarı ” diye anılır.



 

ESKİHİSAR  KALESİ

Kocaeli-Gebze sınırları içerisinde olan Eskihisar Kalesi, bölgenin tarihi kalıntılarından biridir. Bizans döneminden günümüze kalmıştır ve Eskihisar balıkçı köyünde bulunmaktadır. İstanbul fethedildikten sonra Fatih Sultan Mehmet'in askerlerini yerleştirdiği bu köyde şuan o askerlerin torunları yaşamaktadır. Eskihisar Kalesi, hem tarihiyle hem de çevresindeki görülmeye değer yerlerle yıl içerisinde turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Hemen sağında Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi var.




TAHTALI  GÖLETİ

Türkiye'nin tabiat güzelliklerinden birini oluşturan Tahtalı Göleti, doğa tutkunları için adeta seçilmiş bir yerdir. Gölet'in piknik alanları ve çevresindeki bulunan tarihi kalıntılar vardır.

KUZU  YAYLASI

Kartepe-Maşukiye'de bulunan Kuzu Yaylası,  tertemiz havanın ve yeşilliklerin olduğu bir yerdir. Kuzu Yaylası'nda doğa yürüyüşleri için ise muhteşem bir alandır. Bir sessizliği vardır. Sessizliği bozan sadece kuşların mırıldandığı melodiler olacak. Üstelik buradan Sapanca Gölü de bir başka görünür.



DARICA  KALESİ

Bizans döneminde Daritsion olarak anılırken daha eski tarihlerde Tararion Kalesi olarak bilindiği yazılı kaynaklarda mevcuttur. Önündeki iskeleyi koma amaçlı bir karakol kalesi olarak yaptırılmış olan kale, Darıca ismini Osmanlıların bu yöreyi ele geçirmesiyle almıştır. Darıca Kalesi'nden Evliya Çelebi Seyahatname isimli kitabında da bahsetmiştir.
 


KEFKEN  ADASI

Kefken Adası Kocaeli'nde Cebeci Sahili'nin tam karşısında 10 dk mesafede bulunan Karadeniz adasıdır. Cenevizlilerden kalma kale surları mevcut olup, 40 civarında su kuyusu bulunmaktadır. Bu kuyuların Cenevizliler tarafından yağmur sularını biriktirmek için sarnıç amacıyla yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.

KERPE  MİÇO  CENNET  KOYU

 Kumcağız ile Kerpe arasında kalan halk arasında Miço Koyu olarak geçen Gizli Cennet Koyu. İlginç kayalıklarla ünlüdür. Miço Koyu'nda taşlar ve kayalıklar çok değişik şekiller oluşturmuştur. Hatta oradaki kayaların aşınmasından oluşan doğal havuzda yüzmek de mümkündür.

 


KOCAELİ  SAAT  KULESİ


 Sultan 2.Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü için Musa Kazım Bey tarafından yaptırılmıştır.Saat Kulesi’nin üç tarafında bulunan sebillerin alınlığında ve kapısı üzerinde kitabeler bulunmaktadır. Bu kitabelerde “1318 Belediye etti inşa bu kule ile çeşme-i Seyit Kamari’ye” yazılıdır. Orta kattaki yuvarlak kartuş içerisinde de Sultan II.Abdülhamit’in tuğrası bulunmaktadır. Saat Kulesi, köşelerinde ikişer sütun ve kenarlarında yuvarlak kemerli sebiller bulunan kare bir kaide üzerinde yükselmektedir. Sebiller basık yuvarlak niş şeklinde olup, silmelerle çevrelenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder