28 Nisan 2013 Pazar

BİTLİS

NEMRUT  GÖLÜ

Nemrut Gölü, Türkiye'nin en büyük krater gölüdür ve dünyada ise en büyük ikinci krater gölü özelliği taşımaktadır. 2400 metre yüksekliği olan Nemrut Gölü, Nemrut Dağı'nın tepesinde bulunmaktadır. Göl, Nemrut Dağı'nın dördüncü zamanda patlaması sonrasında oluşmuştur. Suyu tatlıdır ve Ilıca Gölü ile bağlantısı dışında başka bir akarsuyla ağlantısı yoktur.Nemrut ismini, M.Ö. 2100 yılında yaşamış olan Babil Hükümdarı Nemrut'tan almış olabileceği düşüncesi vardır.




BİTLİS  KALESİ

Bitlis'in il merkezinde görkemli bir yapı olan Bitlis Kalesi, dik bir yamaçta bulunmaktadır. Kale, şehrin tarihine ışık tutan yapılardan biri olup, M.Ö. 312 yılıyla tarihlendirilmektedir. Büyük İskender'in emri ile Leys Bedlis'in yaptığı kaleyi gezmek biraz zor olsa da sahip olduğu manzara muhteşemdir. Kale sarp kayalıklara yapıldığı için etrafında savunma hendeği yoktur.

 



NARLIDERE  KÖPRÜSÜ


Bitlis-Baykan yolu üzerinde bulunan Narlıdere Köprüsü’nün kitabesi olmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı belli değildir.Bitlis’in en güzel köprüsü olup, büyük olasılıkla  Osmanlı dönemi 16. yy. sonları ya da 17. yy. içinde yapılmış olabileceği kanaati yaygındır.

 

EMİR  ALİ  KÜMBETİ

Kare planlı ana mekana sahip kümbet, tek katlı olup, doğudaki bir kapıdan avluya girilir. Türbe kısmı sivri bir kemerle avluya açılır. Kümbet içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülmüştür. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır.
 

AHLAT  MEZARLIĞI

Bitlis, Ahlat ilçesindeki Büyük Selçuklu Mezarlığı açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. Bir Selçuklu mezarlığı olan Ahlat Mezarlığı, dünyanın en büyük tarihi Müslüman mezarlığı özelliğini taşımaktadır.
11. Ve 12. yüzyıldan beri özelliğini yitirmemiş olan bu büyük mezarlık, 10 bin metrekarelik bir alanı kaplamıştır. En ünlü sanatkarların eserleri bulunmakla birlikte, tespit edilen 8 bin tane mezar taşı bulunmaktadır. Sonu olmayan bir çayırda kızıl kahverenginin tonlarını taşıyan dikilitaşlar fotoğraf karelerine estetik bir hava katmaktadır.
 

RAHVA  KERVANSARAYI

El Aman olarak da bilinen Rahva Kervansarayı, Bitlis-Tatvan yolu üzerinde bulunmaktadır. Geniş bir arazide kurulan Rahva Kervansarayı, özellikle kış aylarında oldukça tehlikeliydi. XVI. yüzyılda Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilmiştir; fakat bir kitabesi bulunmamaktadır.



Kervansaray doğu-batı yönünde iki sıra halinde ayrılmıştır. Güney bölümü ise diğer taraflardan daha farklıdır ve bu noktası beş dikdörtgen hücrelidir. Her hücresi bir kapı ve avluya sahiptir. İkinci bölümü ise daha aydınlık ve geniştir. Rahva Kervansarayı'nın güney kenarındaki büyük bir kapı haçvari bölümüne açılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder