30 Nisan 2013 Salı

KİLİS

RAVANDA  KALESİ

Kilis İli Polateli İlçesi Belenözü köyü yakınındaki Ravanda Kalesi, Kilis kent merkezine 24 kilometredir. Kalede arkeolojik bir çalışma yapılmadığından aidiyeti hakkındaki bilgiler yoruma ve yörenin ilk sahiplerine dayanmaktadır. Yesemek'teki Hitit Heykel İşliği yöreye yakın olduğundan kalenin Hitit yapısı ya da Hititler tarafından kullanıldığı görüşü oldukça yaygındır.



Ravanda Kalesi görüş açısı oldukça geniş, yüksek konik bir tepe üzerine inşa edilmiş ve tepenin yamaçları da çıkışı engelleyecek kadar diktir. Kaleye ait tüm yapılar zirvedeki düzlükte olup, düzlük sularla çevrilidir. Surları, köşeli ve yarım yuvarlak burçları, su sarnıcı ve oldukça büyük bir yapıya ait olduğu sanılan yapı kalıntısı kaleden günümüze kalan mimari başlıca mimari değerlerdir.




NEŞET  EFENDİ  KONAĞI

Kilis’te “Konak Tipi” yapıların en güzel örneklerinden biridir. Kilis eşrafından Neşet Efendi’ye ait olan bu konak 1925 yılında yaptırılmıştır. Konak, bahçe içinde bodrum üzeri iki katlı taş bir yapıdır. Yapıda yöredeki “Kesmelik” adı verilen taş ocaklarından getirtilen kesme taşlar, renkli İtalyan ve Gaziantep mermerleri yanında, doğramalarda “Gomalak” ağacı kullanılmıştır. Yapının haremlik ve selamlık olmak üzere iki girişi, kendine ait su kuyusu vardır.


SÖĞÜTLÜDERE


İlkbahar ve yaz aylarında eğlence ve piknik yeri olarak kullanılan Söğütlüdere'nin Kilis yaşamında ayrıcalıklı bir yeri vardır. Kuzey yamaçlarından Zoppun Deresi ve Akpınar kaynaklarından akıp gelen suların, yeşilliğe bürüdüğü Söğütlüdere, özellikle hafta sonlarında Kiliselilerin mutfak kültürüne özgü kebap ve yemek çeşitleriyle mükemmel bir ziyafet sofrası için önemli mekanlar arasında yer almaktadır.






OYLUM  HÖYÜK

Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasında bulunan oldukça büyük bir höyüktür. Stratejik bir konuma sahip olan höyük,  Bakırtaş Çağı'ndan Helenistik Döneme kadar kesin sık sık iskan gösterilen Oylum Höyükte yapılan kazılar sonunda bölge tarihinin yanı sıra Ön Asya'nın da tarihi aydınlanmaktadır. Kilis’in asırlık tarihi hakkında bilgi veren Oylum Höyük gibi ilde, birçok höyük bulunmaktadır.






KİLİS  EVİ

Kilis’in tüm evleri avlulu olup, Evlerin inşasında, Kilis ve yöresindeki taş ocaklarından çıkarılan kirli beyaz renkli taşlar, kerpiçler kullanılmaktadır. Yaşam havuşa dönük olduğundan pencereler avluya açıktır ve dışarıya açılan pençeleri azdır. Geleneksel Kilis Evin de bulanan avlu, mutfak, oda ve mağaralardan oluşan tek katlı bu yapıtlar oldukça otantik bir havaya sahiptir.








AĞCAKENT  ÖREN  YERİ


Musabeyli İlçesi Akçakent Köyü Haraba yöresindedir. Erken Bizans Dönemi’ne ait bir köy yerleşkesi olduğuna dair arkeolojik buluntu ve kalıntılar vardır. Kalker kökenli moloz taştan yapılmış bu kalıntıların bulunduğu alan mozaik kaplı ve üzeri örtülüdür.


KURDAĞA  KASTELİ

Bölük Mahallesi’nde Kurdağa Caddesi ile Binbaşı Sokağı yöresindedir.
1635 yılında Kilis voyvodası Kurdağa tarafından yaptırılmış tek girişli bir çeşmedir.
Ön yüzü düzgün kesme taş, arka tarafı moloz taşlarla örülmüştür. Kastelin önünde sivri kemerli derin bir niş ile ayna taşının iki yanında maşrapa koymaya yarayan (maşrapalık) sivri kemerli iki niş daha vardır. İkinci bir su deposu, hayvanların kullanımı için yapılmış ayrı bir teknesi  de olan yapıya sonradan üç yandan açık kemerli ve üzeri kubbe ile örtülü bir sundurma eklenmiştir. Yazıtı olmayan kastelin suyu halen akmakta olup; Kalleş Dağı yöresindeki Mıh Kuyusu adı verilen kuyulardan sağlanmaktadır.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder