25 Nisan 2013 Perşembe

TEKİRDAĞ

RÜSTEMPAŞA CAMİİ

 Rüstem Paşa Külliyesi’ne bağlı binalardan, cami, medrese, imaret ve kervansarayın, Sinan tarafından yapıldığı, hayatını konu alan tezkirelerde geçiyor. Külliyenin vakfıyesinde ise bu yapılara ek olarak, Rüstem Paşa Külliyesi’nin mektep, çifte hamam, depolar, tabakhane, ve dükkânlar içerdiği belirtilmektedir. 1550’li yıllarda inşa edilmiş olan külliyeden bugüne sadece cami, yeniden inşa edilmiş hamam ve kısmen medrese ulaşabilmiş. Rüstem Paşa Camii’nin dikdötgen bir altyapı üstünde yükselen tek ve büyük kubbesi ile hem dış görünüşünde hem de iç mekânında etkileyicidir. Yapımının tamamlandığı 1552 yılından, etrafı yüksek binalarla sarıldığı yakın dönemlere kadar, bulunduğu tepe üstünden hâlâ Tekirdağ Limanı’na hakim, etkileyici bir görünüme sahipti.




KUMBAĞ

Kumbağ yaz aylarında Marmara'nın Tekirdağ'ın turizm cennetidir. Kumbağ'da konaklama sorunu pek yaşanmamaktadır. Beldede yeterince Otel ve Pansiyon mevcuttur. Yemek Kültürü olarak'da Kumbağ'da Balık Restaurantlarına ve Tekirdağ Köftesi Restaurantlarıyla karşılaşmanız mümkündür.



 BARBAROS

Bugünkü Tekirdağ'ın; OsmanlıTürklerinin Rumeli'ye geçişleri ile, 1357 yılından sonra, Türkler tarafından kurulduğu bilinmektedir.
Tekirdağ'ın tarihten önceleri de var olduğu beldemizdeki kale kalıntılarından anlaşılmaktadır. Şehrin MÖ 6. yüzyılda Foçalılar tarafından kurulduğu ve "Bisante" adını taşıdığı, sonradan Romalılar döneminde Readestua'ya çevirildiği bilinmektedir.
Eski Tekirdağ, uzun yıllar, çevresinin önemli bir iskelesi olarak Yunanlı gemicilere merkezlik yapmış. Bugünkü Barbaros balıkçısı barınağını başlangıç ayağı, bu iskele kalıntılarının üzerinde bulunmaktadır. 6. yüzyılda ünlü Bizans İmparatoru Jüstinyen, burasını Balkanlardan inen Ulahların saldırısından korumak için surla çevirmiş.
Fakat 813 ve 1206 yıllarında şehir Bulgarlar tarafından ele geçirilerek yağmalanmış. Bugün Barbaros'ta bulunan kale kalıntıları bu surların son parçalarıdır .

 



TOPAĞAÇ

Tekirdağ'a 6 km uzaklıktadır plaja sahiptir. Korusu ve denizi  ile insanı  büyüleyen bir atmosfere  sahiptir. Mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İçme suyu ile meşhurdur.




AYAZPAŞA CAMİİ VE KÜLLİYESİ

 Sosyal kültürel eserlerinin başında 1539 da Ayas Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Ayaspaşa Cami, Ayaspaşa hamamı ve külliyesi gelmektedir.Ayaspasa Cami: Kubbeyle örtülü son cemaat yeri ile ana mekandan oluşan kesmetaş duvar örgülü küçük bir yapıdır.Ana mekan kubbe ile örtülü olup ince silindirik gövdeli minare tek şerefelidir.
Kırım Giray Han Mezarları: Ayaspaşa cami avlusundadır.Kırım Hanlarının ikinci yurdu olan Saray’da yaşamış ve Saray’a gömülmüş olan II.Devlet Giray Han,ll.Fetih Giray Han İslam Giray Han,Arslan Giray Han IV.Devlet Giray Han III.Selim Giray Han ve Şehbaz Giray Han’ın mezarları Ayaspaşa cami avlusundadır.

 

 KASTROS ÇAMLIKÖY PLAJI

Eski adıyla Kastro şimdiki ismiyle Çamlıkoy Trakya’nın Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü yerde 2.5 km. kumsalıyla Saray’ın sahil şeridindedir. Bir taraf da Doğal plajı bir Taraf’da da bu plaj ile birleşen altın renginde bir gölü varıdır. Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında Istranca Dağlarının eteklerinde bulunan Kastro doğal plajı, il merkezine 10 km uzaklıktadır. Bu plajda ormanlık alanlar kumsalla birlikte başlamaktadır. Kastro yöresindeki 329 hektarlık karaçam ormanı 18 Nisan 1988 tarihinde Doğayı Koruma Alanı (Milli Park) olarak ayrılmıştır.






 ŞARKÖY  PLAJI

Şarköy İlçesi Türkiye'nin birinci, Dünyanın en uzun Onikinci kumsalına sahiptir.Şarköy 60km uzunluğundaki sahilleri ile deniz,balık,üzüm ve karides merkezidir. 2006 senesinde denizi ve kumsalinin temizligi nedeniyle "mavi bayrak" almıştır. Aynı başarıyı 2007 senesinde de göstermiştir. Kıyılarda turizm konaklama merkezleri vardır. Otel, Motel, Kamping, Deniz sitesi yapımları gün geçtikçe daha fazla artmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder