17 Nisan 2013 Çarşamba

TRABZON



Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alır.Trabzon,Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra gelen 2. büyük kentidir.

SÜMELA MANASTIRI

Trabzo'nun Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere Vadisi'ne hakim Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur.Halk arasında Meryem Ana adı ile anılır.Meryem Ana adına kurulan manastırın Sümela adını siyah anlamına gelen melas sözcüğünden aldığı söylenmektedir.Sümela Manastırı'nın kuruluşu 13.yüzyıla kadar inmektedir.

Sümela Manastırı'nın başlıca bölümleri;Ana kaya kilisesi, birkaç şapel,
mutfak,öğrenci odaları,misafirhane,kütüphane ile kutsal yazmadır.






TRABZON AYASOFYA MÜZESİ

Ayasofya Müzesi, Kral 1.Manuel tarafından 1250-1260 yılları arasında yaptırılan ve bir manastır kilisesi olan Ayasofya adı Kutsal Bilgelik anlamına gelir.Binanın en görkemli cephesi güneyidir.Burada Adem ile Havva'nın yaratılışı kabartma olarak bir friz halinde anlatılmıştır.Fatih Sultan Mehmed'in 1461 yılında Trabzon'u fethiyle camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur.1964 yılında müzeye çevrilmiştir.






TRABZON ATATÜRK KÖŞKÜ

Trabzon Atatürk Köşkü,Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır.Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış 1923'den sonra hazineye kalmıştır.Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde,bu köşkte konuk edilmiştir.O'nun ölümünden sonra Trabzon belediyesi tarafından o dönemde kullanılan eşyalarla dekore edilerek Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.





TRABZON KALESİ

Trabzon il merkezinde şehrin en yüksek kesimindeki kale,Trabzon'da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir.Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon Kalesi, Bizans Çağı'na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir.Yukari Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder