21 Nisan 2013 Pazar

SAKARYA

 

SAPANCA  GÖLÜ

 Adapazarı ile İstanbul arasında Kocaeli sınırına yakın bölgede, Sapanca ilçesi içinde yer alan bir göldür. Sapanca Gölü, Doğu Marmara Bölgesi’nde, Sakarya kent merkezinin 12 km batısında, İzmit kentinin ise 27 km doğusunda yer alan tektonik kökenli bir tatlı su gölüdür.Yaz aylarında gölde muhtelif su sporları yapılmaktadır.



 


2. BEYAZİT KÖPRÜSÜ

 Sakarya'nın Geyve ilçesinde Ali Fuat Paşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprüdür.Sakarya Nehri üzerinde inşa edilen İkinci Bayezid Köprüsünün uzunluğu 196,5 metre genişliği ise 5.5 metredir. Köprünün yedi satırlık Arapça bir kitabesi vardır. 15 gözü olan köprünün bugün sadece 5 gözünden su geçmektedir.Çeşitli zamanlarda hasar gören köprü en son 1949'da tamir edilmiştir.



POYRAZLAR  GÖLÜ

Gölün başka bir adı da Teke Gölü’dür. Sakarya Irmağı’nın eski yatağında oluşan Poyrazlar Gölü, iki sırt arasında uzanmakta olup, Sakarya Irmağı taştığında fazla suları Kapaklı Boğazı’ndan göle boşalmaktadır. Genel olarak bu şekilde beslenen Poyrazlar Gölü, oldukça derin olup yalnızca güney kıyıları sığ ve sazlıktır. Kuzey ucunda bir ayakla fazla suları Sakarya Irmağı’na boşalır. Başta sazan olmak üzere çeşitli tatlı su balıkları bulunan göl, son yıllarda piknik alanları ile gitgide turistik bir önem kazanmaya başlamıştır.


PANDOVİCCA MAĞARASI

Sakarya’nın Karasu ilçesi Yassıgeçit köyünde sarkıt ve dikitler dolu ‘Papazın çayırı’ anlamında gelen Pandovicca mağarasıdır.Mağara çok güzel sarkıt ve dikitlerle dolu. Ayrıca içindeki küçük gölcüklerde kayıkla bile gezilebiliyor.


SAKARYA  MÜZESİ  (ATATÜRK MÜZESİ)


Müzenin bahçesinde, Sakarya İli sınırları içinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazıtlı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütün kaideleri sergilenmektedir. Müzenin sergi salonunda tarih öncesi çağlar ile Roma ve Bizans Dönemine ait bir grup arkeolojik eser ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir. Arkeolojik eserler arasında yassı el baltaları, pişmiş toprak kaplar, koku ve gözyaşı şişeleri, madeni ve cam eserler yer almaktadır. Etnografik eserler arasında Ulu önder Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler ve el işlemeleri teşhir edilmektedir. Sikke vitrininde, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemlerine ait sikkeler bulunmaktadır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder