30 Nisan 2013 Salı

KARAMAN

KARAMAN MÜZESİ
Karaman'ın Merkez ilçesinde bulunan Karaman Müzesi Karamanoğulları Beyliği döneminin en güzel ve en çekici mimari özelliklerini yansıtan bir örnektir. Hatuniye Medresesi'nin arkasında bulunan müze, Karaman'da ve çevresinde tarih öncesine dayanan birçok uygarlıktan izler taşıyan eserler sergilenmektedir. Fakat Karaman'da müzecilik faaliyetlerine geç başlanmasından dolayı daha önce bulunan tarihi kalıntılar başka müzelere sergilenmesi için gönderilmiştir.

Karaman Müzesi



İNCESU MAĞARASI

Karaman Merkez İlçeye bağlı Taşkale Kasabasının sınırları içerisinde kent merkezinin 9 km güneyinde, İncesu Deresi’nin doğu yamaçlarında yer alır. Uzunluğu 1.356 metredir. İçerisinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunur. Bir  doğa harikasıdır.İncesu Mağarasının yurdumuzdaki “mağara turizm envanterine” girmesiyle artan önemi, mağara turizmine açılmasıyla daha iyi anlaşılacaktır.Mağaranın diğer bir özelliğinin astım ve kalp yetersizliği gibi hastalıklara iyi geldiği yolundadır. Karaman’a 60 km. uzaklıktadır.







KARAMAN KALESİ

Karaman İl Merkezinde yer alan, Karaman Kalesi’nin yapımı 11. yy’ın sonlarında 12. yy başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Karaman Kalesi, iç içe üç surdan oluşmaktadır. Bunlar dış, orta ve iç kale adlarını almaktadır. Bunlardan biri höyük üzerinde yer alan iç kale sağlam olarak günümüze ulaşabilmiştir. Höyüğün etrafını dolaşan orta kale surlarının bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Selçuklular devrinde yenilenme görmüş, sonraki dönemlerde ise kent Karamanoğulları’nın egemenliğine girdiğinde kentin surları tekrar yenilenmiştir. Osmanlılar 1465 yılında iç kaleyi tekrardan onarmışlardır. Bu onarımlarda daha önce yıkılmış olan yapıların kitabeleri ve mimari parçaları kalenin beden duvarlarında kullanılmıştır. İç kale Bronz, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyan bir höyük üzerinde yer alır. İç kale dördü yuvarlak beşi dört köşe olmak üzere dokuz kuleden oluşmaktadır.







BİNBİR KİLİSE
Karaman’a 37 km. uzaklıkta bulunan Madenşehri Köyü’nde volkanik bir dağ kütlesi olan Karadağ üzerinde IV. ve IX. yüzyıllar arasında Bizans döneminde yapılmış olan kilise ve manastırlar ile mezarlar bulunmaktadır.Bu bölge XII. yüzyıldan itibaren gezginler tarafından ziyaret edilmiştir.Bu kiliseler Erken Hristiyanlık döneminin mimari özellikleriyle yöresel üslup kaynaşmış Anadolu’daki diğer örneklerinden farklı yapılar ortaya çıkmıştır.Bu kiliselerin isimleri bilinmediğinden araştırmacılar tarafından numaralandırılmıştır. Binbir Kilisenin büyük çoğunluğu bazilika tipinde olup, bunların hemen hemen hepsi harap durumdadır.

Karaman - Binbir Kilise

Karaman - Binbir Kilise

Karaman - Binbir Kilise

1 yorum:

  1. merhabalar,
    öncelikle karamanı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. yine bekleriz. blogunuz da oldukça iyi omuş, emeğinize sağlık. ancak,keşke mevlananın anne ve akrabalarının yattığı aktekke camiinden, sultan 1. muradın kızı nefise sultanın yaptırdığı hatuniye edresesinden, türk otağ-çadır süsleme kültürünü en iyi şekilde yansıtan evlerden biri olan tartan konağı gibi daha adını sayamadığım birçok eseri de bu sayfaya ekleseymişsiniz. sağlık olsun, sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil