16 Nisan 2013 Salı

MERSİN

CENNET OBRUĞU
Cehennem Obruğu'nun yaklaşık 200 m güneybatısında yer alan cennet obruğu, yaklaşık 135 m derinliğindedir.Bu da bir çöküntü obruğu olup, Miyosen döneminde oluşmuş sığ denizel kireçtaşı katmanları içinde karstik süreçler sonucunda oluşmuştur.(Cehennem obruğu da böyledir).Obruğun kuzey yamacı, oldukça diktir.Obruk, kapalı bir karstik mağara sistemi içinde bulunan bir galerinin tavanının çökmesi ile gelişmiştir.Bir yer altı akarsuyu da diyebileceğimiz bu sistem günümüzde faaliyetine devam etmekte ve akarsu yolu üzerinde oluşmuş Cehennem Obruğu'nun  taban yüzeyi altından geçmektedir. Narlıkuyu arazisinin derinliklerinden, karstik kaynaklar şeklinde Akdeniz' e karışmaktadır.Obruk tabanına inen merdivenli yolun bitimine yakın bir yerde, Hellenistlik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı vardır.Merdivenli yolun da bu dönemden kaldığı sanılmaktadır.Rahatlıkla obruğun tabanına kadar inilir.Bu yüzeyin zeminle kontakt yerinde, yeraltından geçen akarsuyun sesleri kolaylıkla duyulabilmektedir.



CEHENNEM OBRUĞU
Yaklaşık 110 m derinliğine sahip olan Cehennem Obruğu, Cennet Obruğu'nun oluşumuna yol açan karstik yeraltı suyunun, yine açmış olduğu bir yeraltı mağara sistemi tavanını aşındırıp, çökmesi süreci sonucunda oluşmuştur. Obruğun tabanından, batıdaki Cennet Obruğu'nun altına yönelen bir yeraltı akarsuyu geçmektedir.Cennet Obruğu'na göre daha dar ve diktir.Bu nedenden dolayı yürüyerek tabanına inmek mümkün değildir.Özel dağcı ipi veya esnek merdivenle inip çıkılabilir.


ASTIM MAĞARASI
Ejder Tifon'un meskeni olan, 16 m derinlikteki mağara sarkıt ve dikitlerle süslüdür.Toplam uzunluğu 200 metreyi geçen üç galeriden oluşmuştur.78 demir basamakla inilen mağaranın havasının astımlılar için iyileştirici olduğuna inanılır.



KIZKALESİ
Korikos sahil kalesinin, 200 m. açığındaki küçük adacık üzerindeki kaleye Kızkalesi denir.Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi'nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur.Kalenin dış çevre uzunluğu 192m.dir. Kızkalesi ile sahildeki kale denizden bir yolla bağlanmış, denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştı.Karamanoğlu İbrahim bey tarafından 1448 yılında onarılan Kızkalesi bugün İçel turizminin sembolü haline gelmiştir.



2 yorum:

  1. cennet ve astım mağarası gerçektende görülmeye değer. mükemmel bir görünüm ve oluşumu ise gerçektende şaşırtıcı.

    YanıtlaSil
  2. evet fundacım doğru söylüyorsun böyle bir yapı insanı hayrete düşürüyor

    YanıtlaSil