23 Nisan 2013 Salı

BARTIN

 

GÜRCÜOLUK  MAĞARASI

Bartın-Amasra'nın turistik değer taşıyan noktalarından biridir. Gürcüoluk Mağarası. Amasra'ya yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıktaki mağaranın uzunluğu 169 metredir. İçinde bulunan damlataş sütunları odacıklar oluşturmuştur. Mağarayı gezerken sarkıt, sütun ve dikitler  oluşmuştur.




DİREKLİ  KAYA

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Direkli Kaya, turistik bir gezi alanı olup, muhteşem bir deniz manzarasına sahiptir.7 metre uzunluğunda olup; buradan denizle bağlantılı bir havuz ve kayaya oyulmuş basamaklar ile mermerden bir iskele görülmektedir. Aslında denizi aydınlatmak ve gözetlemek için yapılmıştır. Direkli Kaya ve Cenevizliler tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Amasra'nın güzel noktalarından birini oluşturur.



ULUKAYA  ŞELALESİ

Bartın'da bulunan Ulukaya Şelalesi, Ulus ilçesindedir. Ulukaya Şelalesi'nin 20 metre yükseklikten akışını yemyeşil doğa içinde yer alır. Şelale Ulus Çayı ile birleşmektedir ve panoramik güzelliğe sahiptir.





KUŞ  KAYASI  YOL  ANITI


Bir karayolu dinlenme özelliği taşıyan yol anıtı, Roma İmparatorluğu döneminde Tiberius Claudius Cermanicus zamanında, o dönem Bithynia Pontus Valisi olarak görevlendirilen Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılmıştır. Roma yol ağının bir parçası konumunda olan ve imparatorun anısına yapılmış olan bu yol anıtı, kayalara oyulmuş kral heykeli, Roma hakimiyet kartalı ile birbirini tamamlamış olan kitabelerle ve kaya nişlerinden oluşmaktadır.


KEMERE  KÖPRÜSÜ

Amasra'da Sormagir ve Boztepe mahallerini birbirine bağlayan bir köprüdür. Eski zamanlarda köprünün altı çakıl taşları ile kaplıymış. Amasra deniz temizliğinde köprünün altından deniz akımı sağlanmıştır. Köprüye ulaşım iki ayrı ufak geçitten geçilerek sağlanmaktadır. Köprü Roma döneminde inşa edilmiştir ve günümüzde köprü kenarları toprak kayması nedeniyle restore edilmiştir.



ANTİK  TİYATRO

Roma dönemine aittir. Amasra’da Aya Yorgi Tepesi’nin güney yamacındadır. Sahne binası ve oturma sıralarının bulunduğu bölümler tahrip olmuştur. Halen mezarlık olarak kullanılmakta olup, sadece giriş kapısına ait kalıntılar görülebilmektedir.                  








 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder