18 Nisan 2013 Perşembe

SAFRANBOLU (KARABÜK)

 

YÖRÜK  KÖYÜ

Karabük-Safranbolu’da bulunan Yörük Köyü, eski evleriyle ve görülmeye değer tarihi yapılarıyla son zamanların en çok ziyaret edilen gezi noktalarından biridir. Safranbolu’nun minyatürü gibi olan Yörük Köyü’nde en eski konak 450 yıllıktır ve konak "Onbaşıgil Evi" olarak adlandırılmaktadır. Köy, 1997 yılında koruma altına alınmış olup, Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yörük Köyü, Safranbolu ilçesine 20 kilometrelik bir mesafede yer alır. Köye girdiğiniz an koca bir açık hava müzesi sizleri bekliyor olacak. Evlerin duvarlarına gizlenmiş koca bir tarihe yolculuk yapmak sizleri fazlasıyla etkileyecek. Son zamanlarda sıkça ziyaret edilmektedir Yörük Köyü. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir.




BULAK  MAĞARASI

 Safranbolu'da bulunan Bulak Mağarası Türkiye'nin en önemli mağaralarından biridir. 65-200 milyon yıl öncesine dayanan tarihe sahip olmakla birlikte üç kattan oluşmaktadır. En alt katında her mevsim akış halinde olan bir dere bulunmaktadır ve burada çıkan sular Safranbolu'da içme suyu olarak tüketilmektedir. Orta katı ise 1200 metre uzunluğunda olmakla birlikte değişik renklerle oluşmuş damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar göz doldurmaktadır. En görkemli katı orta kattır. Suyun açığa çıktığı kaynak giriş son katta bulunur.




İNCEKAYA  SU  KEMERİ

 İncekaya Su Kemeri, Sultan lll. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Su yönünden oldukça zengin olan Safranbolu, mimarisinde de, evlerin içerisine ve avlu kısmına yapılan havuzlar ve sebillerle de bu durumu yansıtmışlardır. 116 metre uzunluğunda olan İncekaya Su Kemeri, 6 yuvarlak kemerden oluşmuş görkemli bir yapıya sahiptir. Yapımında yontma ve moloz taşı kullanılan bu önemli yapıt görülmeye ve gezilmeye değer yerler arasında yer almaktadır.


KATIR  YOLU

Trekking, yapanlar için tarihi Katır Yolu ile bilinir Safranbolu. Safranbolu-Eflani arasındaki Katır Yolu toplamda 33 kilometredir. Özellikle sonbaharda tercih edebileceğiniz bu tarihi yol üzerindeki çeşmeler, taş kemer köprüler ve kanyonlar yolun tarihini gözler önüne serecek. Her adımınızda farklı bir doğal güzellik ve tarihi değer göreceğiniz Katır Yolu'nda her şeyi doya doya yaşayacaksınız.
Yolun en etkileyici geçiş noktası, Kirpe Kanyonu üzerindeki Malagöz Köprüsü'dür.





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder