28 Nisan 2013 Pazar

GÜMÜŞHANE



SANTA HARABELERİ
Santa harabeleri 17.yy'dan bu yana kültürel, ticari ve dini önemi olan bir yerleşim yeridir.Bu harabeler bugünkü Dumanlı köyü içerisinde yer almaktadırlar.7 tane mahallesi vardır.Tarihi eserler açısından zengin olan Santa Harabeleri doğal ortamı dolayısıyla yayla niteliğini taşımaktadır.





Santa Ruins in Trabzon - Yanbolu, Trabzon

SADAK HARABELERİ



Bu kentin çevresindeki opera , tiyatro ve motifli tuğlalar, yapı kalıntıları, sütun başlıkları, hayvan heykelcikleri, pişmiş topraktan yazıtlar Roma ve Erken Bizans dönemine aittir.Tarihi eser yönünden çok değerli bir yerdir.Antik kentten günümüze su kemerleri, güzellik tanrıçası Afrodit'in heykeli, antik havuz günümüze kadar gelen tarihi kalıntılarıdır.

CANCA KALESİ
Bu kaleye Vank köyünden ve Kale Deresi denilen vadiden gidilmektedir.Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde bu kaleden bahsetmektedir.Kale, doğu-batı istikametinde arka arkaya üç bölümden oluşmaktadır.Ayrıca yüksek duvarlar ile takviye edilmiştir.






KEÇİ KALESİ

Keçi Kalesi - Gümüşhane (2008)

Merkez ilçe sınırları içerisindedir ve Kale bucağından geçen transit yol üzerinde bulunmaktadır.Bu kaleye halk arasında Kokanes veya Koans da denir.Kale, çok sarp bir kayalık üzerinde yer almaktadır.ihtişamlı bir görünüşe sahip olan bu kalenin iki yolu vardır.Kaleye giriş doğudandır.Kale doğu ve batı tarafından yüksek kalelerle takviye edilmiştir.Kale içerisinde bulunan iki yapı dikkati çekmektedir.Toprak seviyesinden biraz yüksekte olan yuvarlak kemerler dikdörtgen şeklindeki mekanlara aittir. Arka arkaya bulunan bu iki yapının aydınlığı sağlayacak hiçbir penceresi mevcut olmadığından, bunların zindan olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir.Kalede ayrıca vadiye inen gizli su yolları da mevcuttur.






SARIÇİÇEK KÖY ODALARI
Gümüşhane Sarıçiçek Köyünde bulunan odalar şehir merkezine 27 km mesafededir.Odalar Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır.Köye gelen misafirlerin ağırlanması için yaptırılan odalar 200 yıllık tarihe sahiptir. Odalar ahşap işlemeleri, rengarenk boyamaları ile halk sanatının gücünü yansıtmaktadır. Çekici işleme motifler, ahşap işlemeler birbirine çivisiz bir teknikle monte edilmiş, perde motifleri hatırlatan parçalı rokoko tarzında stilize yapraklardan ibaret bir ahşap süsleme kullanılmıştır.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder