2 Nisan 2013 Salı

EFES ANTİK KENTİ

İzmir ili Selçuk ilçesi sınırları içindeki antik Efes Kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devrine kadar inmektedir.Hititler döneminde kentin adı Apasas'tır. Antik dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Efes, İ.Ö. 4.bine dek giden tarihi boyunca uygarlık,bilim,kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynamıştır
 
 

MİMARİ ESERLERİ

ARTEMİS TAPINAĞI
Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı antik dünyanın mermerden inşa edilmiş ilk tapınağıdır.Tanrıça Artemise ithafen yaptırılmıştır.Tapınak hem bir pazaryeri hem de bir dini müessese olarak kullanılıyordu.Tapınak daha sonra yıkılmıştır.Tapınaktan günümüze sadece birkaç blok kalmıştır.
CELSUS KÜTÜPHANESİ
Hem kütüphane hem de mezar anıtı görevini üstlenmiştir.106 yılında Efes valisi olan Celsus ölünce, oğlu kütüphaneyi babasının adına mezar anıtı olarak yaptırmıştır.
MERYEM ANA EVİ
Hristiyanlar için hac yeridir ve bazı Papalar tarafından da ziyaret edilmiştir.
 
YEDİ UYURLAR (Ashab-ı Kebir)
Bizans döneminde mezar kilisesi haline getirilmiş olan bu yer, Geç Roma imparatorlarından Decius zamanında putperestlerin zulmünden kaçan yedi Hristiyan gencin Panayır Dağı eteklerinde sığındıkları rivayet edilen mağara olduğuna inanılır.
 
İSA BEY CAMİİ
1374-75 yıllında Aydınoğulları'ndan İsa Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Artemis Tapınağı ile Saint Jean Kilisesi arasında yer almaktadır.19. yüzyılda kervansayar olarak da kullanılmıştır.

1 yorum: