14 Nisan 2013 Pazar

KÜTAHYA

 

Kütahya Çini Müzesi

Kütahya'nın merkezine bulunan Kütahya Çini Müzesi, çini üzerine açılan ilk müze olma özelliği taşımaktadır. Aslında Germiyan Beyi ll. Yakup'un yaptırmış olduğu külliyenin imaret bölümünün ayrıldığı müze 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede sergilenen ve 14. yüzyıldan bu yana yapılan çiniler sergilenmektedir.

Kütahya Çini Müzesi















Kütahya Çinili Camii


 
Türkiye'de ve dünyada eşi benzeri olmayan Kütahya Çinili Camii, hem dış mimarisiyle hem de iç mimarisiyle görenlerin büyük bir hayranlığını kazanıyor.

Kütahya'nın simgesi durumundaki Çinili Camii, Orta Asya Türk mimarisinin örnek alınarak hayata geçirildiği bir yapı özelliği taşımaktadır. İçi ve dışı çinilerle süslendiği için Çinili Camii olarak adlandırılmıştır.

Ressam Ahmet Yakupoğlu'nun bir eseri olan cami her yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerine ev sahipliği yapar.


Kütahya Kalesi

Hisar Tepesi'nde bulunan kalenin üç bölümü vardır; Kale-i Sagir, Kale-i Bala ve dış surlar. Kütahya Kalesi'nin yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığına dair bir kitabesi bulunmamaktadır. Fakat kalede Bizans, Selçuklu, Germiyanlı ve Osmanlı dönemlerine tanıklık etmiştir. Kütahya Kalesi günümüzde ise turistik bir gezi noktası durumundadır. Yıl içerisinde Kütahya'ya yolu düşenlerin uğramadan gitmediği bu kalede iki çeşme, iki mescit, gazino ve kır kahvesi mevcuttur. Evliya Çelebi'ye göre 70 burca sahiptir Kütahya Kalesi.
Kütahya Kalesi










Kütahya Arkeoloji Müzesi

Kütahya Arkeoloji Müzesi ,1314 yılında Umur Bin Savcı tarafından yaptırılan eski bir medrese binasında ziyaretçilere açıktır. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Kütahya Arkeoloji Müzesi, 9 odaya sahiptir. Her çağın ayrı ayrı önemli kalıntılarını gözler önüne sermektedir. Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kalan eserler göz doldurmaya devam etmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder