20 Nisan 2013 Cumartesi

AMASYA


Küçük Ağa Külliyesi

Külliye; cami, medrese, sıbyan mektebi ve hazireden oluşmakta olup; Danişmentli Melik Gazi tarafından yaptırılmıştır. Şehrin önemli eserlerinden biri olan Küçük Ağa Külliyesi, tipik Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır.

Küçük Ağa Külliyesi














Yedi Kuğular Kuş Cenneti

817 hektarlık bir alanı kapsayan kuş cenneti, 1989 yılında SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin ise en önemli kuş alanları arasında 57. sıradadır. Bölge Suluova'ya 4 kilometre uzaklıkta olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Buraya geldiğinizde hem huzurlu bir doğa ortamı hem de birçok hayvan türü sizleri bekliyor olacak. Yedi Kuğular Kuş Cenneti'nde kuğular, yaban kazları, yaban ördekleri, angutlar ve karabataklar görebilirsiniz.


Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Saraçhane Camii

Amasya  Emiri Şadgeldi Paşa tarafından 1372 yılında yaptırılan Saraçhane Camii, Ziya Paşa Bulvarı'nda bulunmaktadır.Eski dönemlerde caminin etrafında saraçhaneler olduğu için simi Saraçhane Camii olarak anılmış olsa da ilk adı Şadgeldi Paşa Camii idi.


Saraçhane Camii
 

Aynalı Mağara

Güzelcekız adında kralın kızı vardır. Bu kız o kadar güzelmiş ki kızı görenler düşüp kendinden geçermiş. Bu sebepten dolayı kız yüzüne hep peçe takmak zorunda kalırmış. Bir gün kral, kızın yaşının geldiğini düşünerek evlendirmek ister. Dört bir yana haber gönderir. Kim kızının peçesini açarsa ona vereceğini söyler. Haberi duyan herkes Amasya'ya akın eder; fakat kimse kızın peçesini açmaya cesaret edemez. Bu durum günlerce sürer.

Bir gün fakir bir çoban da talip olur bu güzel kız. Kızın yanına giderek peçesini açar. O anda bir elektriklenme olur, ateş sarar her yanı. Herkes yere kapanır korkudan. Sonrası sessizlik. Yerden kalkan herkes ne olduğunu anlayamamıştır. Birden gözler çobanla kızın bulunduğu yere kayar. İki genç yerde kömür olmuş şekilde yan yanadırlar.


Çelebi Mehmet Medresesi

1415 yılında I. Çelebi Mehmet tarafından inşa ettirilmiş olan yapı, halk arasında Sultaniye Medresesi olarak da anılır.Medresenin giriş kapısındaki saat kulesini ise 1866 yılında Amasya mutasarrıfı Ziya Paşa yaptırmıştır.
 

Çağlayan Köprü

Amasya'daki Yeşilırmak üzerinde bulunan Çağlayan Köprü hem fotoğraf karelerine yansıyacak güzel bir yapı hem de manzarasıyla büyüleyen harika bir yer. Köprü, XII. yüzyılda İtelgin Gazi'nin oğlu Hüsamüddevle Hasan tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir .

Terziköy Kaplıcası

Çivi Köyü sınırlarında olan Terziköy Kaplıcası, mide, safra kesesi, idrar yolları, romatizma, felç, bağırsak, böbrek, sinir sistemi ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcanın alanında aynı zamanda oteller, restoran, çocuklar için oyun alanları ve piknik yerleri bulunuyor.

Amasya Kalesi

Şehrin savunmaya en uygun yeri olan Harşena Dağı üzerine kurulmuştur. Yeşilırmak'ın kıyısına kadar 8 müdafaa kademesi vardır. Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde genelde askeri amaçlı kullanılmış ve defalarca onarım görmüştür.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder