26 Nisan 2013 Cuma

MİLAS (MUĞLA)

EUROMOS  ANTİK  KENTİ 

  Milas'ın en önemli antik kentleri arasında yerini alan Euromos Antik Kenti, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Euromos Antik Kenti aynı zamanda Asya'nın en iyi korunmuş tapınağını da bünyesinde bulundurmaktadır. Kalıntıların yıpranmış olmasına rağmen 6 tapınağından biri olan Zeus Tapınağı kentteki en dikkat çeken detaylar arasındadır. büyük olan tiyatrosu kötü durumda ve yamacın girintisi içinde yer alır; fakat hala görülmeye değer bir nitelik taşımaktadır.



GÜMÜŞKESEN  ANITI

 Milas'ta bulunan Gümüşkesen Anıtı, muhteşem taş işçiliğe sahiptir. Dünyanın yedi harikasından sadece biri olan Halikarnas Mozolesi'nin kopyasıdır. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen Gümüşkesen Anıtı, tahminlere göre o dönemde yaşayan soylu bir aileye ait olduğu düşünülmektedir. M.S. 2.yüzyılda yapılan anıt, üç bölümden oluşmaktadır. Üst katı piramidal çatı, ikinci katı peristilli ve alt katında ise gömü odası vardır. Bitkisel ve geometrik kabartmaları vardır.



ZEYTİNLİKUYU  PLAJI

Milas'ta Kıyıkışlacık mevkiinde bulunan Zeytinlikuyu Plajı, son zamanlarda turistlerin dikkatini çekmiştir.Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan buradaki plaj, temiz deniziyle ve mis kokulu havasıyla insanları dinlendirir.Zeytinlikuyu Plajı, sakin ve bol ormanlık yapıya sahiptir.







UYKU  VADİSİ

Milas'a bağlı Gökçeler Köyü yakınındaki, binlerce yıllık mağaraların bulunduğu ve içinden Hamzabey Çayı’nın geçtiği ‘Uyku Vadisi’, sıcaklarda yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Uyku Vadisinde dere ve etrafında zeytin, ceviz ve çınar ağaçlarının bulunduğu bir de turistik tesis vardır.Vadide bulunan İncirli Mağarasında kükürtlü havasıyla sarkıt, dikit ve travertenler görülebilir.



 

BEÇİN  KALESİ

Türk İslam kaynaklarında; Berçin, Peçin, Beçin isimleri ile anıldığı hakkında bilgi vardır. Bunun yanı sıra Ortaçağ İtalya kaynaklarında ise Pezona adı ile anıldığına dair bilgi yer almaktadır. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Beçin Kalesi’nin çevresinde hemen hemen aynı dönemlerden kalan yapıtlarda bulunmaktadır.Uzaktan sadece bir kale yıkıntısı gibi görünse de tepeye çıktığınızda durumun hiç de öyle olmadığını fark edeceksiniz. Osmanlı’dan kalan yapılar sizi oldukça şaşırtacak ve inceleyecek çok şey bulacağınız için sevineceksiniz. Daha çok piknik alanı olarak kullanılan Beçin Kalesi, insanları eski ağaçlarıyla ve doyulmaz manzarasıyla kendine çeker.





ŞEYTAN  YALISI

Mazı köyü istikametini kullanacağınız Şeytan Yalısı, kumlarıyla şezlongunuz olur, sakız ağaçları ise şemsiyeniz. Sahilin batı tarafını yüzmek ve güneşin keyfini çıkarmak için mükemmel bir yerdir.

ZEUS  KARİOS  TAPINAĞI

Zeus Karios Tapınağı, Hisarbaşı Mahallesi’nin doğusunda kalan tepede bulunmaktadır. Yüksekliği 3,5 metre yüksekliğinde bir podyumdur. Tek sütundan oluşmaktadır ve bu sütuna Uzunyuva adı verilmiştir. Muğla’nın tarihi yapıtları arasında olan tapınak mitolojiden izler taşımaktadır. Olimpos’un en büyük tanrısı Zeus’un adını taşımaktadır.
 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder