6 Nisan 2013 Cumartesi

BURSA

HANLAR

KOZA HAN

Ulucami ile Orhan Camii arasında yer alan “Koza Han”, II. Bayezid tarafından, hayır işlerine gelir sağlamak amacıyla 1490 yılında yaptırılmıştır. Bursa’nın en güzel ve günümüzde en yoğun kullanılan bu han, iki katlı olup, asırlardır ipek kozası ticaretine ev sahipliği yapmıştır.



Dikdörtgen bir avlunun çevresinde yer alan hanın alt katında kırk beş, üst katta ise elli odası bulunur. Kapalıçarşı tarafından, çok güzel işlenmiş bir taç kapıdan girilen hanın bulunduğu avlunun ortasında taştan yapılmış, altında şadırvan bulunan, sekiz ayak üzerine oturtulmuş bir mescit bulunur.

 PİRİNÇ HAN
1508 yılında, Sultan II. Bayezıt, İstanbul’daki vakıflarına gelir sağlamak amacıyla yaptırmıştır.Büyük bir avlunun çevresinde, iki katlı olarak sıralanmış revaklar ve onların arkasında odalardan oluşur. Üst katta otuz sekiz, alt katta ise kırk oda vardır. doğu tarafında olan tek girişindeki taç kapı son derece gösterişlidir.
 
 
 BALİBEY HAN


Osmanlı döneminin üç katlı ilk hanıdır Bu yönüyle Bursa'da tektir. 15. yy. da İstanbul'un fethine katılan komutanlardan Hamza Bey'in oğlu Bali Bey tarafından Yenişehir'deki külliyesine gelir getirmesi için yapılmıştır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder