24 Nisan 2013 Çarşamba

ÇANAKKALE


ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunmaktadır.Anıtkabir Müzesi gibi birinci sınıf askeri müze statüsünde olup halka açıktır.Çanakkale Deniz Müzesi; Çanakkale il merkezinde 1915 deniz ve kara savaşlarının anlatımına yönelik bir bilgilendirme kompleksinin bulunmaması nedeniyle bu ihtiyacı karşılamaya yönelik çalışmalar sonucunda 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl döneminde açılmıştır.(18 Mart 1982)


ÇİMENLİK KALESİ (KALA-İ SULTANİYE)
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461-62 yıllarında İstanbul'un savunulması amacıyla boğazın en dar yerine yaptırılan iki kaleden biri olan Kala-i Sultaniye, daha sonraki dönemde şehrin nüvesini oluşturmuştur.Zaman içinde doğan ihtiyaçlara göre tadil edilmiş, özellikle 19. yy' da boğaza paralel batı sur duvarları yıkılarak çağının silah teknolojisine uygun top mevzileri ve cephanelikler inşa edilmiştir.1915 Çanakkale Savaşlarında da Merkez Savunma Grubunun sevk ve idare mevkisi olmuştur.

Cimenlik_Kalesi

Cimenlik Kalesi Bahce

18 Mart 1915 günü, İngiliz filosunun en güçlü gemisi Queen Elizabeth' ten atılan ve kuzey sur duvarında açtığı 2 metrelik delik içinde patlamadan kalan top mermisi halen sergilenmektedir.

18 Mart 1915 günü, İngiliz filosunun en güçlü gemisi Queen Elizabeth’ten atılan ve kuzey sur duvarında açtığı 2 metrelik delik içinde patlamadan kalan top mermisi

NUSRET MAYIN GEMİSİ
Nusret Mayın Gemisinin orjinali 1912 yılında Almanya' da Kiel' de inşa edilerek 1913 yılında Osmanlı Donanmasına katılmıştır.7/8 Mart 1915' de Karanlık  Liman' a döktüğü sahile paralel 26 mayınla 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin kazanılmasında büyük rol oynamıştır.1955 yılına kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılarak 1962' de sivil bahriyeye satılmış olan gemi, 1990 yılında Mersin Limanında batmıştır.1999 yılında tekrar denizden çıkarılan Nusret, Mersin limanına çekilmiştir.



ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ
Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası' nda, Çanakkale Boğazı' nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık tepe üzerinde yer alan anıt. 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden 253.000 Türk askerin anısına yaptırıldı.Yapımına 1952 yılında karar verilen ve temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılan anıt 21 Ağustos 1960 günü açılmıştır.Finansal nedenlerden dolayı yapımı bir kaç kez durdurulan anıtın 15 Mart 1958 yılında gövde kısmı tamamlanmıştır. Resmi açılışı 21 Ağustos 1960 tarihinde yapılan anıtın altında Savaş Eserleri Müzesi, yanında Mehmetçik anıtı ve Türk Şehitliği bulunmaktadır.



GELİBOLU YARIMADASI TARİHİ MİLLİ PARKI
Çanakkkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu yarımadasının güney ucunda, Eceabat ilçesinin hemen hemen tamamını kapsayan ve Çanakkale Boğazı' nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı içeren büyük bir parktır.Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer almaktadır.I. Dünya Savaşı, Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Gelibolu Yarımadası içerisindedir.Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başaka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 60.000'i aşan Türk şehidinin ve yine 250.000'i aşan Avustralya, Yeni Zelanda, ingliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır. Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar "tarihi sit alanı" ve "kültürel varlık" olarak tescil edilmiştir.







CONKBAYIRI

Çanakkale Savaşları sırasında 25 Nisan 1915 günü Anzak Koyu’na çıkartma yapan Anzaklar, kendisine çekilme emri verildiği halde bu emri dinlemeyen Mustafa Kemal (Atatürk) tarafından Conkbayırı’nın güney eteklerinde durdurulmuştur. Atatürk, cephanesi biten ve geri çekilmeye başlayan askerleri durdurarak “Kurşununuz yoksa süngünüz var” sözünü burada söylemiştir. Daha sonra 57.Alayı 261 rakımlı bu tepeye doğru hücuma kaldırmıştır. Akşam saatlerinde de Anzakları dar sahil şeridinde sıkıştırmıştır. Atatürk bu emri vermeseydi Anzaklar yarımadaya hakim olup Conkbayırı-Kocatepe bölgesini ele geçirip Eceabat’a kadar inecek ve İstanbul yolunu açmış olacaklardı. Ertesi günü, 10 Ağustos 1915 sabahı bu bölgede tekrar büyük bir çarpışma olmuştur. Bu arada Conkbayırı’nın bazı kısımlarını işgal eden Anzak askerlerine karşı yeni bir saldırı yapılarak geri püskürtülmüşlerdir. Anzak kuvvetleri bu hamlelerinde başarılı olsalardı bu kez 25 Nisan’da ele geçiremedikleri Conkbayırı’nı alarak tabyaları arkadan kuşatacak ve Çanakkale Boğazı’na inerek İtilaf Devletleri donanmasına İstanbul yolunu açacaklardı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder