23 Nisan 2013 Salı
AYDIN
GÜVERCİNADA KALESİ
Kuşadası'na bağlı olan Hacıfeyzullah Mahallesi'nde bulunan yapının iç kalesi Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmış olup, surlar ise İlyas Ağa tarafından inşa ettirilmiştir.Yapılış amacı ise Mora isyanında denizden gelebilecek saldırıları önlemektir.Güvercinada Kalesi Kuşadası Limanı'nın batısında kalır ve ulaşımı oldukça kolaydır.Kalenin yapımında kullanılan taşlar Yılancıburnundan getirilmiştir.
DİDYMA ANTİK KENTİ
Apollon tapınağıyla ünlü olan Didyma Antik Kent, Aydın'ın Söke ilçesine bağlıdır.Burada yapılan ilk kazılar İngilizler tarafından 1858 yılında yapılmıştır ve 1937 yılına kadar devam etmiştir.Büyük İskender'in Perslere karşı kazandığı zaferden sonra Didyma Antik Kenti'n yapımına başlanılmıştır.Apollon'un ikiz kardeşi Ay Tanrıçası Artemis'tir ve Miletler bu kentte Yunancada ikiz kardeş anlamına gelen Didyma ismini vermişlerdir.
MİLET MÜZESİ
Aydın-Didim'de bulunan Milet Müzesi, şehre gelen turistler tarafından yoğun ilgi görür.Müze Balat Köyü'ne oldukça yakındır ve 1973 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.Fakat müze binası zaman içinde yapısal olarak bozulunca kapatılmış, yeni binası 2011 yılında hizmete açılmıştır.Milet Antik Kenti'nde yapılan kazılarda elde edilen eserler sergilenmektedir.Aslan galerisinde 30 eser bulunmakta olup, bunun yanı sıra Didyma Antik Kenti kalıntıları, mermer yapılar, maden, cam eserler, kitabeler, kıymetli takılar sergilenmektedir.
MİLET TİYATROSU
Aydın-Didim'in tarihi kalıntıları arasında olan Milet Tiyatrosu, gören herkesi büyülüyor.Milet Tiyatrosu Helen-Roma dönemi yapıtlarındandır.Tiyatronun ön sıraları rahipler ve önemli devlet yöneticileri için ayrılırdı.Milet Tiyatrosu'nun bir özelliği de akustik özellik taşımasıdır.
ÇİNE VADİSİ
Mitolojik bir efsanesi olan Çine Vadisi Aydın'a güzellik katan noktalardandır.Yemyeşil doğaya hakim olan Çine Vadisi'ne aynı ismi taşıdığı Çine Çayı ve çevresindeki zambak farklı bir etki yaratır.Efsaneye göre; Tanrıça Athena Çine Çayı kenarında dolaşırken kendi yansımasını suda görür ve yanaklarını suda çok şişkin gördüğü için çaldığı kavalı birden suya atıverir.Ardından Marsyas bulmuş kavalı zamanla Apollon'u kıskandıracak kadar güzel çalmaya başlamış ve çok ünlü olmuş. Apollon, Marsyas'a yarışma teklif etmiş. Bu rekabet dolu yarışmanın hakemliğini ise Kral Midas yapmıştır.Yarışmada Marsyas harika çalmasına rağmen yenik olarak ilan edilmiş; fakat Apollon kıskançlığından Marsyas'ın derisini yüzdürmüş. Midas'ın ise kulaklarını eşek kulağına çevirmiş. Verdiği bu cezadan pişmanlık duyan Apollon, Marsyas'ın bedenini ırmağa çevirmiş. İşte bu ırmak günümüzde Çine Çayı olarak biliniyor.
ZEUS MAĞARASI
Aydın-Kuşadası'nda bulunan Zeus Mağarası, Dilek Yarımadası'nın girişinde bulunmaktadır.Mağaraya ilk girildiğinde Zeus'un yüzünü görür gibi olursunuz.Zeus Mağarası'nda denizden gelen tuzlu suyun ve dağdan gelen tatlı suyun karışımıyla maden suyu oluşmuştur. Mağaranın bir hikayesi vardır.Tanrı Zeus kardeşi olan Deniz Tanrısı Poseidon'u kızdırdığında bu mağaraya gelip kardeşinin sakinleşmesini beklermiş.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder