Pisidia Antiocheia
Antiocheia, Isparta'ya 105 km uzaklıkta, Yalvaç ilçesindedir. Pisidia Bölgesi'nin başkenti de olan ve Helenistik Dönemde kurulan şehirde Roma ve Bizans medeniyetlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Roma döneminde Roma ile kardeş şehirdir. Aziz Paul'e adanmış kilise bulunmaktadır. Aziz Paul kayıtlara geçen ilk vaazını burada vermiştir. Bu nedenle inanç turizminde önemli bir özelliğe sahiptir. Augustus Tapınağı, giriş kapısı, kilise, tiyatro, Roma hamamı, anıtsal çeşme, sütunlu cadde ve su kemerleri günümüze kadar kısmen korunarak gelmiştir
Hoyran Adası ve Kaya Mezarları
Yalvaç ilçesine 24 km uzaklıkta, Hoyran Gölü içerisinde etrafı surlarla çevrili bir adadır. Adada tanrıça Artemis adına inşa edilmiş bir tapınak vardır. Hoyran Gölü'ne bakmakta olan mezarlar kayaların içine oyularak yapılmıştır.
Adada Antik Kenti
Isparta'ya 89 km uzaklıkta bulunan Sütçüler Adada Antik Kenti Helenistik dönemde kurulmuştur. Şehirde tapınaklar, tiyatro, resmi bina, kilise ve diğer çeşit yapı kalıntıları bütün ihtişamıyla hala ayakta durmaktadır. Adada'dan Antalya'ya giden tarihi Kral Yolu kalıntıları da varlığını sürdürmektedir.
KutIlubey Camiİ
Isparta’daki camilerin en eskisi olup tarihi bir değere sahiptir. 833/1429 tarihinde yapılmıştır. İsmini yaptıran Osmanlı komutanı Kutlubey’den almıştır. Bu durumu Osmanlı Arşiv vesikaları da doğrulamaktadır. Kutlubey Camii’nin yerinde daha önce Selçuklular tarafından inşa edilmiş bir cami bulunduğu temelinden çıkan kalıntılardan anlaşılmıştır.
Eğirdir Hızırbey Camii
Isparta Eğirdir ilçesindeki Hızırbey Camisinin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber XI.yüzyılda Selçuklular tarafından depo olarak yaptırıldığı, Hamidoğulları döneminde, XIV.yüzyılda Hızır Bey’in camiye çevirdiği ileri sürülmüştür. Cami 1814 yılında Eğirdir’de çıkan yangın sırasında yanmış, Eğirdir Mütesellimi ve Muhafızı Yılanlıoğlu Şen Ali Ağa tarafından halktan toplanan paralarla eski şekline uygun biçimde yeniden yapılmıştır. Hacı Murat Ağa da 1883 yılında çatısını kiremit ile kaplatmıştır.
Uluborlu Kalesi
Uluborlu ilçesinde bulunan ve etrafı kayalıklarla çevrili olan kalenin kesin yapılış tarihi bilinmemekle beraber, ilk kez Phrygler döneminde inşa edildiği sanılmaktadır. Bugünkü kalıntıları Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine aittir. Çeşitli dönemlerde onarım gören ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan kalenin orta yerinde giriş kapısı vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder