29 Nisan 2013 Pazartesi

ALANYA

SAPADERE  KANYONU


Alanya'nın Sapadere Köyünde, Sapadere çayının çıkış noktasında bulunmaktadır. Kanyon içerisine gelen misafirlerin rahatlıkla yürüyebilmesi için yapılan yürüyüş yolu platformu ahşap ve çelik yapı malzemesi kullanılarak oluşturulmuştur. Çevreye herhangi bir şekilde zarar verilmeyecek şekilde inşaa edilmiş platform gerektiğinde kaldırılabilecek şekilde yapılmıştır. Platform güzergahı boyunca şelale içerisinde oluşmuş gölcüklerde yüzme imkanı bulunmaktadır.




KLEOPATRA  PLAJI


Tarihi yarımadanın batısında, Damlataş Mağarasının önündeki kıyıdadır. Mavi Bayraklıdır. Deniz ve plaj kumdur. Kumsal sırtını yarımadanın eteklerine dayamıştır. Plajın yarımadaya doğru uzanan ve iri taşlardan oluşan küçük koyu Kleopatra adıyla anılır. Efsaneye göre Mısır Kraliçesi Kleopatra Akdeniz'de çıktığı bir sefer sırasında Alanya'ya uğramış ve bu koyda denize girmiştir. Kleopatra Koyunun özelliği suyunun berraklığıdır. Uzun bir yüzme parkuru arayanlar kıyı boyunca yarımadanın altındaki Fosforlu Mağaraya gidilebilir.


ALANYA  KALESİ

Alanya Kalesi, Alanya'nın simgelerinden biri olan kaledir. Denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunur. Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulur. Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır. Kalenin 83 kulesi ve 140 burcu vardır. Ortaçağda surların içine yerleşmiş kentin su gereksinimi sağlamak üzere 1200'e yakın sarnıç yapılmıştır. Sarnıçların bir kısmı günümüzde de kullanılmaktadır. Surlar, planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcu'nu inerek Tophane ve Tersane'yi geçip Kızılkule'de son bulacak şekilde inşa edilmiştir.


DİM  MAĞARASI

Dim Mağarası, Alanya'nın doğusunda, 1691 m. yüksekliğindeki Cebireis Dağı'nın batı yamacında bulunur. Dim Mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. Mağara içinde sarkıt, dikit, sütun, perdemakarna ve duvar oluşumları olarak çok süslü ve zengindir.Mağarada Akdeniz'i, Alanya ve Alanya Kalesini, Toros Dağları'ndan bir kesiti izleyebilmek amacı ile seyir terası ve dürbünü bulunmaktadır.




DİM ÇAYI

Dim Çayı Alanya sınırlarında yer alan, merkezden 6 kilometre uzaklıktaki çay.
Toroslardan doğan çay yaklaşık 60 kilometrelik bir seyir izler. Bu seyrin son kısımlarına doğru Alanya ilçesinin turizminin hizmetine başlar. Yaz kış soğuk olan suyu özellikle yazın Akdeniz'in bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenler için ideal bir mekân teşkil eder.Çayın daha üst kısımları ise rafting amaçlı kullanılmaktadır.

1 yorum:

  1. Cennet yerler Alanya Türkiye
    Teşekkürler. Selamlar.

    Almanca
    www.alanyaa.de

    YanıtlaSil