25 Nisan 2013 Perşembe

KAYSERİ

 



ERCİYES  DAĞI

Türkiye'nin en güzel kayak pistine sahip bölgelerinden biridir. Ayrıca sağlık turizmi açısından da, gerek temiz ve yumuşak havası gerekse doğal zengin mineralli kaynak sularıyla sağlık ve kış sporları bakımından eşsiz güzelliklere sahip nadir yerlerden biridir. Varolan Erciyes kayak bölgesi, alt istasyonu deniz seviyesinden yaklaşık 2200 metre yükseklikte olan ve Kayseri’ye yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta olan Tekir Yaylası üzerine kurulmuştur. Bol kar alışı ve havasından dolayı kayak mevsimi uzun olan bir dağdır.


 


KAYSERİ  KALESİ

Kayseri tarihin her döneminde önemini korumuş, coğrafi ve stratejik konumu itibariyle büyük akınlara ve işgallere maruz kalmış bir şehirdir.Kayseri'nin bu özelliklerinden dolayı çeşitli kavimler ve devletler buranın müdafaası için birçok tedbir almışlardır. Bu tedbirlerden en önemlisi bugün şehir merkezinde bulunan Kayseri Kalesi'dir. Şehir içinde Kayseri surları ve kalesi geniş bir alana sahiptir.



 
Kayseri surları hakkında ilk bilgi Roma İmparatoru III. Gordian zamanına (M.S. 238-244) ait olan sikkelerde bulunmaktadır. Bu bilgilerden surların bu tarihte inşa edilmiştir bunun olduğu için anlaşılmaktadır. İkinci bilgi ise, VI. yüzyılın ilk yarısına aittir. Bizanslı tarihçi Procopius, Kayseri'nin kuruluşunda yapılmış olan surun, birbirinden uzak tepeleri, bahçeleri ve meraları çevirdiğini ve şehrin evlerinin buraları doldurmadığını Bizans İmparatoru Justinian'ın (M.S. 527-565) şehri koruyabilmek için eskiye nazaran daha dar yaptırdığını yani esas suru daralttığını belirmektedir.  Bu iki belge ve kayda göre Kayseri surları ilk olarak III. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş VI. yüzyıl ortalarında daraltılmış ve tamir edilmiştir. Surların bugün kalan bölümlerinin hangilerinin Roma, hangilerinin Bizans' a ait olduğu konusunda kesin bir kayıt bulunmamaktadır.



Kale günümüze kadar varlığını koruyan sonradan yapılan ekleriyle, tarihçilerin orta çağ diye adlandırdıkları bir devrin mimarisidir. XIV. yüzyılda inşa edilmiştir. Şehir merkezinde iç kale ve onu çevreleyen surların meydana getirdiği dış kale olmak üzere iki kale bulunmaktadır.
 
 

HUNAT  HATUN  KÜLLİYESİ

 

Kayseri Kalesi’nin doğusunda, şehri çevreleyen surların dışında, Kağnı Pazarı’nda bulunan Hunat Hatun Külliyesi’ni Sultan I. Alaaddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyaseddin  Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hunat Hatun 1237-1246 yıllarında yaptırmıştır. Külliye cami, medrese, hamam ve imaretten meydana gelmiştir. Bunlardan imaret günümüze gelememiştir.Külliye Anadolu Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden biridir. Yapı topluluğu kesme köfeki taşından son derece güzel bir işçilikle yapılmıştır.


KARPUZBAŞI  ŞELALESİ


Karpuzbaşı Şelalesi Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 km Adana Aladağ ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Hacer ormanları 18 bin hektar alanı kapsamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.Kapuzbaşı Şelalesi'nin en önemli özelliği; kaynağından çıktığı şekilde aşağıya dökülmesidir.


ŞAHRUH  KÖPRÜSÜ


Dulkadiroğulları döneminden kalan önemli bir tarihi eser olan Şahruh Köprüsü, Kayseri'de bulunmaktadır. Kızılırmak üzerine kurulmuştur ve uzunluğu 144,5 metredir.



DÖNER   KÜMBET

 Halk arasında Döner Kümbet olarak adlandırılan Şah Cihan Hatun Kümbeti, Kayseri-Talas'ta bulunmaktadır. 1276'da Selçuklu Sultanı I. Alaeaddin Keykubad'ın kızı Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. Silindirik bir gövde özelliği taşıyan kümbetin, 12 köşeli gövdesinde bitkisel ve geometrik kabartma süslemeleri vardır.


 




2 yorum: